Klima og ressourcer SKRIV UD

EU's klimaministre kan ikke blive enige om at hæve klimamål

af: Ulrik Blaabjerg, 19-12-2017
Foto: Colourbox

Efter et møde mandag mellem energiministrene i EU, står det klart, at de ikke kan blive enige om at hæve målet fra 2014, der siger, at vedvarende energi skal udgøre 27 procent af EU's samlede energiforbrug i 2030.

EU's energiministre kunne ikke enes om at hæve målet for, hvor meget vedvarende energi skal udgøre i 2030 og om den udvikling siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til Ritzau: "Danmark talte for et højere mål - sammen med Portugal og Frankrig - men jeg må konstatere, at der ikke var vilje fra de andre EU-lande for at hæve målet yderligere end de 27 procent, der også var målet inden mødet".

Siden målet blev sat i 2014, er prisen på vedvarende energi faldet markant. Det har fået over 70 store ind- og udenlandske virksomheder til at skrive under på en erklæring om at øge målsætningen til mindst 35 procent.

Lars Chr. Lilleholt kom til mødet med et mandat fra Folketinget, der foreslog at øge målet til minimum 30 procent og gerne højere. Men han kunne altså ikke samle opbakning til forslaget og forklarer at det skyldes frygten for omkostningerne, der er forbundet med det.

At EU-landene ikke kan blive enige om at hæve ambitionerne skuffer også brancheorganisationen Dansk Energi, forklarer vicedirektør Anders Stouge til Ritzau: "Det er skuffende, at EU's energiministre vælger at lukke øjnene for det betragtelige fald i priserne på vedvarende energi, der har fundet sted de seneste år. Nu ser vi frem til, at der skal forhandles med parlamentet, som har foreslået et 35-procent-mål. Det ligger tættere på det omkostningseffektive potentiale". 

Mødet var i EU-Ministerrådet, hvor ministre fra alle EU-lande mødes. Men EU-Parlamentet har for nylig stemt for at øge målsætningen til mindst 35 procent, og de to parter skal forhandle en aftale på plads om en ny målsætning. Lars Chr. Lilleholt tror derfor stadig på en løsning: "Det er min forventning, at ministerrådet kommer til at flytte sig i de trialogforhandlinger, der skal være med EU-Parlamentet", siger han til Ritzau. 

Kilde: Ritzau

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.