Nyt fra Energiforum Danmark SKRIV UD

Stærk felt af nominerede til Energi- og miljøprisen 2017

af: Dorte Nørregaard Larsen, 06-01-2016
Foto: Colorbox

Dommerkomiteen bag Energi- og miljøprisen 2017 var meget enige om, at pege på årets tre nominerede. De tre kandidater lever på hver deres måde op til Energi- og miljøprisens forudsætninger: ”at yde en motiverende indsats for ansvarlig energianvendelse, gennem energistyring, energiledelse og energieffektivisering”.

Du kan give dommerkomiteen din anbefaling til hvem der i sidste ende skal vinde prisen her.


Om de tre nominerede:

Millionbesparelser i en konkurrenceudsat branche

Stibo Printing Solutions har i 30 år været fokuseret på effektiv drift og har i næsten lige så mange år haft store ambitioner på miljøområdet, herunder energiforbruget. Gennem systematisk kortlægning af energiforbrug og energistyring har virksomheden identificeret og gennemført energieffektivisering i stor skala. Projekterne tæller alt lige fra belysningsoptimering, varmegenindvindingsudnyttelse til køling og gasforbrug. Teknisk Direktør Poul Mikkelsen udtaler:

– Det her mindsker ikke alene miljøbelastningen markant, men giver også en økonomisk besparelse på over 1.000.000 kroner om året.

Besparelser af den størrelse har selvsagt stor betydning i en stærkt konkurrenceudsat branche. Succesen hos det ene trykkeri i koncernen  har inspireret hele Stibo Printing Solutions-koncernen og mange af de løsninger man har brugt på et af trykkerierne , skal nu udbredes til resten af koncernen – som for alvor har fået blod på tanden for mere energioptimering.

Stibo Printing Solutions er nomineret, fordi de fremstår som et lysende eksempel på, hvordan energieffektivisering kan styrke virksomheder i stærkt konkurrenceudsatte markeder, og at et godt og systematisk overblik over energiforbruget baner vejen til en energieffektiv produktion.


Flere passagerer og færre kWh

Københavns Lufthavne satte i 2012 sig selv det mål at skære 20 % af energiforbruget inden 2020, og CO2-udledningen per passager skulle på samme tid være højst ét kilo CO2.

Allerede med udgangen af 2015 var Lufthavnen mere end halvt i mål, med besparelser på i alt 12 GWh. Besparelserne blev primært opnået ved hjælp af et projekt med grundvandskøling, indførelse af LED-lys og ventilationsudskiftning af næsten 70 anlæg til 20 nye højeffektive ventilationsanlæg.

Seneste skud på stammen er en investering på 20 millioner kroner i to nye varmepumper på i alt to MW i relation til grundvandskølingen, og den estimerede besparelse er næsten ni GWh. Energichef Niels Hunderup udtaler:

– Med de to nye varmepumper er vi allerede i mål med vores ambitiøse 2020-mål – tre år før tid. Succesen skyldes især, at vi har investeret store summer. Det har vi naturligvis gjort, fordi der også ligger en rigtig god business-case bag. Lufthavnen bygger markant ud i de kommende år med mange tusinde nye kvadratmeter og gør plads til mange flere fly og passagerer. Derfor er det supervigtigt, at vi får tænkt de gode energiløsninger ind fra start, så vi udnytter vores ressourcer optimalt.

Københavns Lufthavne er nomineret for deres mod til at sætte ambitiøse mål og investere i nye teknologier i stor skala, i en drift der er stærkt afhængig af sine tekniske installationer.


Ildsjæl og provokatør

Göran Wilke er en ildsjæl, en opfinder, en provokatør og stålsat entreprenør. I sine 35 år i branchen har han konstant skubbet til udviklingen af nye tekniske og organisatoriske koncepter. Som bagmand og chef for Elsparefonden satte han ofte sindene i kog med uortodokse løsninger for at få de energieffektive løsninger ind på markedet.

Göran Wilke har altid evnet at se tingene fra nye og skæve vinkler, og i kølvandet på den evne er der kommet en række produkter og koncepter. Som eksempler kan nævnes IC-Meter, som gjorde indeklima-målinger økonomisk tilgængelige, et ”Big Data” koncept for kosteffektiv fjerndiagnose af bygningers indeklima og energiforbrug, dynamisk varmeregnskab og ”fjernvarme uden rør”.Göran Wilke er nomineret for, gennem 35 år, at skubbe til energibranchen med ildhu, iderigdom og en til tider irriterende insisteren på, at tingene kan gøres bedre og smartere.


Hvem skal vinde?

Hvem der vinder årets Energi- og miljøpris afsløres d. 7. marts kl. 16.00 på Hotel Nyborg Strand i forbindelse med Energiforum 2017. Her vil Team Tvilling, overrække prisen, som består af et kunstværk og et diplom.

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.