Inspiration SKRIV UD

Intelligent belysning kan medføre stor energibesparelse

af: Ulrik Blaabjerg, 12-05-2017
Foto: Colourbox

Skoler, butikker og virksomheder kan fremover opnå store energibesparelser ved at installere intelligent belysning.  

I løbet af i år vil kunder i de fleste Plantorama-butikker eksempelvis kunne opleve planter, guldfisk og haveredskaber i et helt nyt lys. Her vil der nemlig blive sat nye LED-armaturer op i kædens butikker i Aalborg, Vejle, Randers, Viborg, Sønderborg og Odense.

Når det hele står færdigt i slutningen af 2017, forventer Plantorama at opnå en energibesparelse på næsten 700.000 kWh om året, hvilket til sammenligning svarer til i omegnen af 150 familiers årlige elforbrug.

Belysningen er allerede blevet udskiftet i Plantoramas butik i Aalborg, og udover de store besparelser, har lamperne bogstavelig talt også kastet et klarere og mere attraktivt lys af sig fortæller Torben Castenskjold, økonomidirektør i Plantorama:

”Den nye belysning giver en god økonomisk fordel på grund af de store energibesparelser og langt lavere driftsomkostninger. Derudover har lyset også en helt anden kvalitet. Tidligere var det mere gulligt, hvor det nu nærmere minder om dagslys. Det giver vores varer et helt andet kvalitetsmæssigt look", fortæller Torben Castenskiold.

Overgangen til intelligent belysning betyder at den traditionelle belysning bliver skiftet ud med LED-armaturer, som er koblet til et intelligent bygningskontrolsystem –kaldet KNX. I Plantoramas tilfælde forventes det, at de energirigtige LED-lys er med til at sikre energibesparelser på 70 til 82 procent i hver butik.

Teknisk sælger i EWII Teknik, Phillip Sørensen, som har koordineret projektet forklarer om overvejelserne bag implementeringen af den intelligente belysning i Plantoramas butikker:

”Vi har installeret armaturer, som muliggør lysstyring, fordi Plantoramas butikker har glastag med et stort lysindfald. Den intelligente styring dæmper eller øger belysningen helt automatisk i forhold til dagslyset, så det er muligt at opnå store energibesparelser uden at gå på kompromis med det aftalte lux-niveau i centrene", fortæller Phillip Sørensen.

Fra hovedsædet i Kolding kan EWII Teknik desuden omprogrammere lysstyringen og samtidig styre, hvilke armaturer der skal være tændt hvornår. Udover at det kan spare en masse timer på landevejen, er det også med til at gøre det muligt for Plantorama at udnytte belysningen til særlige events:

”I forbindelse med vores juleudstilling er der for eksempel dele af butikken, hvor vi slet ikke vil have lyset tændt. I stedet udstiller vi juletræskæder, små huse eller noget helt tredje, som selv afgiver lys. I de tilfælde kan EWII Teknik hurtigt og nemt programmere belysningen, så det passer til vores behov”, afslutter Torben Castenskiold.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.