Forsyning og VE SKRIV UD

København betaler dyrt for at drive tre solceller

af: Ulrik Blaabjerg, 03-01-2017
Foto: Colourbox

Årsagen er den på daværende tidspunkt omdiskuterede regelændring i elforsyningsloven, der betød at kommunalt ejede solcelleanlæg skulle udskilles i selvstændige selskaber, der fik status af at være elproducenter.

Kun solceller for 20MW fik dispensation via en pulje, der blev udtømt få timer efter, at den blev åbnet. Det er her at blandt andet Fremad Amagers hjemmebane, det kommunalt ejede Sundby Idrætspark, kommer ind i billedet da man hverken her eller ved tre af Københavns Kommunes øvrige solcelleanlæg fik andel i puljen.

Sagen har atter været oppe og vende i Københavns Kommune samt i dagens udgave af Politiken. Fra Københavns Kommunes side har man regnet sig frem til, at det kommer til at koste København 1,2 mio. kroner over 10 år, at producere solenergien fra tre af de fire anlæg.

Det fjerde tages ned i forbindelse med en tagrenovering, men de øvrige anlæg står tilbage og i skærende kontrast til de oprindelige tanker med projekterne, der blev fremlagt som en kilde til millionbesparelser tilbage i 2012.

Årsagen til det store tab skyldes dog ikke udelukkende elforsyningsloven, men også hastelukningen af den såkaldte 60/40-ordning, som et flertal på Christiansborg vedtog i maj måned sidste år. Beslutningen betyder nemlig, at København ikke som forventet får 60 øre/kWh til at finansiere sine solceller, men i stedet må nøjes med den rene spotpris på omkring en tredjedel.

Ifølge økonomiforvaltningen i København (KEID) ville den mest rentable løsning være at slukke for solcellerne, men et flertal i Borgerrepræsentationen stemte dog for den dyre løsning om fortsat at producere tabsgivende strøm, blandt andet fordi København har forpligtet sig til at være CO2-neutral i 2025.

Kilde: EnergiWatch

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.