Politik og regler SKRIV UD

Lilleholt: Tiden er løbet fra energispareordningen

af: Ulrik Blaabjerg, 08-12-2017
Foto: Colourbox

Fremtidens indsats for at få energirenoveret danske bygninger skal være mere markedsdrevet. Det fortæller Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), der mener at tiden er løbet fra energispareordningen.

Overfor Altinget fortæller ministeren på baggrund af en ny rapport, bestilt af Energistyrelsen, der sætter tal på hvor meget der kan spares ved at energirenovere danske bygninger, at tiden er løbet fra energispareindsatsen: "Jeg tror, at tiden er løbet fra den nuværende energispareindsats. Den fremadrettede indsats skal derfor være mere markedsbaseret og mere målrettet, end den indsats vi har i dag" fortæller Lars Chr. Lilleholt og uddyber: ”Jeg er ikke overrasket over, at man kan finde et rent teknisk potentiale for energibesparelser i bygninger. Det tror jeg ikke kommer bag på nogen, der beskæftiger sig med bygninger og energi. Men noget helt andet er at føre potentialet ud i livet. Omkostninger til støtteordninger og andre virkemidler indgår jo ikke i analysen".

Ifølge Lars Chr. Lilleholt er støtteprisen for energibesparelser for høj: "Vi kan jo se – bl.a. på den eksisterende energispareordning, som betales af forbrugerne – at støtteprisen for energibesparelser er høj. Derfor tror jeg, det er vigtigt, at man tager rapporten for det, den er: En teoretisk opgørelse af, hvor mange energibesparelser der rent teknisk kan gennemføres i forbindelse med den løbende vedligeholdelse af bygningerne. Rapporten siger også noget om, at det rent faktisk kan betale sig for bygningsejerne at renovere op til kravene i BR15. Det synes jeg er en glædelig konklusion.”

Adspurgt om hvordan man bedst sikrer, at potentialet bliver indfriet, forklarer han: ”Først og fremmest er det jo op til bygningsejerne, om de vil prioritere energirenoveringer over andre investeringer. Og vi har allerede gode virkemidler til at fremme effektiviseringerne, blandt andet høje afgifter og et bygningsreglement med stramme men realistiske energikrav, samt gode informationsindsatser. Det skal vi også have fremover, men der skal selvfølgelig også være en balance i, hvor mange skatteyderkroner vi bruger på området.”

Rapporten kommer samtidig med et bud på regningen for energirenoveringen af danske bygninger og ministeren vil derfor tage rapporten med, når han skal komme med udspil til den næste energiaftale.

Om hvorvidt rapporten kommer til at spille ind i energiforliget næste år – og om der skal prioriteres flere penge til energirenoveringer, siger Lars Chr. Lilleholt: ”Når vi laver et energiforlig, så sker det selvfølgelig på grundlag af al den gode viden, der er tilgængelig på området".

Endnu vil han dog ikke gå i detaljer med de enkelte elementer i energiudspillet men understreger alligevel: "Jeg tror, at tiden er løbet fra den nuværende energispareindsats. Den fremadrettede indsats skal derfor være mere markedsbaseret og mere målrettet, end den indsats vi har i dag.”

Kilde: Altinget

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.