Energibesparelser SKRIV UD

Mulig ændring af energimærkeskalaen på forbrugerelektronik i 2019

af: Kasper Elton Jensen, 29-03-2017
Foto: Colourbox

Fra slutningen af 2019 kan det være slut med energimærkeskalaen på hjemmeelektronik og hårde hvidevarer – i hvert fald som vi kender den i dag. EU har nemlig i sinde at ændre energimærkningen, så den løbende kan opdateres i forhold til resten af markedet.

En ny EU-aftale kan være under opsejling, der vil få betydning for, hvordan forbrugerelektronik i fremtiden bliver energimærket. Den nuværende skala går fra A++ til E, men fremover ønsker EU at droppe plusserne, og i stedet ændre skalaen så den går fra A til G. Den nuværende skala med plusserne er nemlig svær at gennemskue for forbrugerne, og derfor er Europarådet og Europa-Parlamentet blevet enig om en ændring af skalaen. Udover at ændre i bogstavkombinationen så ønsker Europa-Parlamentet, at energimærkningen løbende bliver opdateret, så den følger udviklingen af den gennemsnitlige energieffektivitet på markedet.

Ifølge en pressemeddelelse fra Europa-Parlamentet så vil den nye skala blive opdateret, hver gang 30 procent af de solgte produkter har energiklasse A, og hver gang 50 procent har energiklasse A eller B. Den løbende opdateringen vil ske via en ny database, der er koblet til en QR-kode, som påklistres de enkelte produkter i stedet for det klassiske energimærke. Den nye database skal samtidig gøre det lettere for forbrugerne at holde styr på egne og øvrige produkter på markedet, hvor det vil være muligt at tilgå produktinformationer og at sammenligne produkterne på markedet.

”Etiketterne bliver broer til et digitalt univers, der indeholder al den information, det er umuligt at notere udelukkende på papir. Etableringen af en detaljeret database og digitale værktøjer såsom smartphone-apps vil tillade forbrugerne at lave øjeblikkelige sammenligninger mellem produkterne på markedet,” lyder det fra den italienske rapporteur fra forhandlingerne og medlem af den politiske gruppe EFDD Dario Tamburrano i en pressemeddelelse.

Aftalen er endnu ikke forhandlet endeligt på plads i EU, og derfor er det stadig ikke sikkert at ændringen af skalaen bliver en realitet. Der er altså foreløbig kun tale om en uformel aftale mellem Europa-Parlamentet og Europarådet, og de to parter skal formelt godkende aftalen, før en ny database og energimærkeskala kan blive udviklet. Lykkedes det parterne at forhandle aftalen på plads, vil ændringerne tidligst kunne træde i kraft fra slutningen af 2019, og dermed vil det samtidig også betyde et endeligt farvel til de klassiske energimærkeetiketter, som har eksisteret de seneste tyve år.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.