Energibesparelser SKRIV UD

Nordjysk glasfabrik genindvinder overskudsvarme fra produktionen

af: Kasper Elton Jensen, 17-01-2017
Foto: Colourbox

I samarbejde med Danfoss har den nordjyske glasfabrik, bo-glas, fundet en løsning på at genindvinde overskudsvarmen fra produktionen. Dermed har virksomheden formået at blive selvforsynende med varme til opvarmning af fabrikken.

I Brønderslev i Nordjylland ligger glasfabrikken bo-glas, der til dagligt huserer 60 medarbejdere. Virksomheden producerer glas til blandt andet facader, tage og værn. I produktionen af glas frigives en stor mængde overskudsvarme, som tidligere bare røg op i luften og gik dermed tabt for mulig genanvendelse. Derfor satte bo-glas allerede i 2005 sig for at finde en løsning, hvorpå overskudsvarmen fra fabrikkens hærdeovn kunne genanvendes til opvarmning af fabrikkens lokaler. Problemet var dog, at opvarmningen af fabrikken ved brug af overskudsvarmen kun havde en reel effekt i vintermånederne, fordi overskudsvarmen om sommeren resulterede i en overopvarmning af fabrikkens lokaler.

Bo-glas måtte derfor udtænke en alternativ løsning til, hvordan overskudsvarmen kunne blive genanvendt på andre måder. Dette førte til et samarbejde med Brønderslev Forsyning om et videresalg af overskudsvarmen til det lokale fjernvarmenet, så lokalområdet kunne få del i varmen fra fabrikken. Her kom Danfoss ind i billedet som sagens tredje aktør, der skulle være med til at udvikle og implementere et styresystem til varme-genanvendelsen.

Danfoss udviklede et system med en elektronisk temperaturregulator, som er specialdesignet til genindvinding af procesvarme fra alle slags varmekilder lige fra små køleanlæg til store produktionsanlæg, og dermed også røggasvarmen fra bo-glas-fabrikken, som bliver udnyttet via varmevekslere i hærdeovnens skorsten.

Varmen bliver lagret i en varmtvandstank, som herefter kan genanvendes til enten rumopvarmning på fabrikken eller til videresalg som fjernvarme hos Brønderslev Forsyning. Hele processen overvåges og styres af den elektroniske temperaturregulator, som sikrer et fuldt automatiseret og optimeret flow.

Tom Byg, der er systemansvarlig hos bo-glas er mere end tilfreds med effektiviteten af styresystemet på fabrikken:

”Systemet passer stort set sig selv. Nu har det kørt så længe, at jeg har fuld tillid til, at alt bare spiller. Og så er det smart, at jeg via ECL Portalen lynhurtigt kan aflæse, hvad vi har leveret til Brønderslev Forsyning – direkte fra mit skrivebord eller via min smartphone”, siger Tom Byg i en case story fra Danfoss.

Den nye løsning har sikret, at intet af overskudsvarmen fra fabrikken går tabt, og det er vel at mærke uanset årstid. Om vinteren er fabrikken nemlig selvforsynende og om sommeren kan bo-glas nu videresælge overskudsvarmen til den lokale fjernvarmeforsyning. Beregninger fra Danfoss viser tilmed, at bo-glas årligt producerer, hvad der svarer til 35 parcelhuses samlede varmeforbrug. Dertil anvender bo-glas kun en fjerdedel af den genindvundne varme, og kan derfor videresælge 75 pct. af varmen. Dermed er bo-glas et godt eksempel på, at der ikke kun er energi- og miljømæssige gevinster ved at genindvinde varme, der er også et økonomisk incitament.

Kilde: Danfoss

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.