Forsyning og VE SKRIV UD

Ny tendens: Fjernvarmeselskaber fusionerer

af: Ulrik Blaabjerg, 14-02-2017
Foto: Colourbox

På en dag som idag (Valentinesdag), er det ikke kun folk der er lune på hinanden der finder sammen. Flere og flere fjernvarmeselskaber har nemlig også fundet hinanden de seneste år og fusioneret.

Siden 2010 har 110 fjernvarmeselskaber fusioneret til 46, og Dansk Fjernvarme forventer, at udviklingen fortsætter. Siden 2010 er antallet af fjernvarmeselskaber reduceret med 64 som følge af fusioner, og udviklingen glæder Dansk Fjernvarme fortæller vicedirektør, Kim Behnke: 

"Vi har igennem en årrække oplevet, hvordan en række fjernvarmeselskaber har skabt værdi for deres kunder ved at samarbejde eller fusionere med nærliggende fjernvarmeselskaber. Vores opgørelse viser, at fjernvarmeselskaber over hele landet i vid udstrækning arbejder meget fokuseret på at skabe mere værdi for deres kunder. Og når de kan reducere prisen på fjernvarme ved at samarbejde eller fusionere, så gør de det. Derfor ser jeg konsolideringen som en sund udvikling", lyder det fra Kim Behnke. 

I samme periode som de mange fusioner er der kommet flere end 110.000 fjernvarmekunder til. Samtidig er den gennemsnitlige fjernvarmepris reduceret fra cirka 16.800 kroner i 2010 til 13.800 kroner i 2016, der svarer til en reduktion på cirka 18 procent.

En årsagsforklaring der ifølge Kim Behnke blandt andet skyldes effektiviseringsgevinster: "Der er ofte store effektiviseringsgevinster ved at samarbejde eller sammenlægge aktiviteter inden for indkøb, administration, vagtordninger, service, drift og vedligehold. Der er skabt myter i den offentlige debat om, at fjernvarmeselskaber er ineffektive og ikke høster gevinster ved samarbejde. Vores undersøgelse kan afvise myterne som grundløse", lyder det fra vicedirektøren der samtidig har en opfordring til politikerne: 

"Regeringen skal være påpasselige med at drive en effektiviseringsdagsorden på et forældet og fejlagtigt grundlag. Centrale krav og love kan ødelægge meget godt ude i de områder, hvor fusioner ikke er svaret, men hvor fjernvarmeselskabet skal forblive det forbrugerejede samlingspunkt i de mindre byer". 

Hos Dansk Fjernvarme forventer man, at samarbejde, fusioner og konsolidering i fjernvarmen vil fortsætte de kommende år, blandt andet med afsæt i lokale ønsker, fortæller Kim Behnke: "Der er mange fjernvarmeselskaber, der har undersøgt muligheden og konstateret, at de har mere værdi i et formaliseret samarbejde end i at gennemføre en ren fusion. Alligevel forventer jeg, at vi i de kommende år vil se en række fjernvarmeselskaber slå sig sammen, og endda også sammen med vandforsyningen, lyder det fra Kim Behnke, vicedirektør i Dansk Fjernvarme.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.