Forsyning og VE SKRIV UD

Nyt GEUS-projekt skal bane vej for dansk geotermi

af: Kasper Elton Jensen, 09-01-2017
Foto: Colourbox

Der ligger et stort potentiale i dansk geotermi, men alligevel har det været begrænset med projekter, hvor teknologien er blevet anvendt. Det skal et nyt forskningsprojekt, der er ledet af GEUS forsøge at ændre på.

Innovationsfonden har valgt at give 17 mio. kr. til et nyt GEUS ledet forskningsprojekt, som har til formål at reducere teknologiske usikkerheder i forbindelse med geotermiske boringer, samt reducere den økonomiske risiko, der er forbundet ved dyre boringer. Projektet skal dermed forsøge at eliminere nogle af de største hæmsko, som forhindrer fjernvarmeselskaberne i at indlede projekter med geotermi.

”Fjernvarmebranchen har ikke råd til at fejle. Det er anderledes end i olieindustrien, hvor man er vant til, at det kun er hver tredje eller fjerde boring, der giver bingo. Her skal det være en succes hver gang, man borer,” siger projektleder Lars Henrik Nielsen fra GEUS til Energiwatch, og fortsætter: ”Derfor skal vi fra geologernes side være så skarpe, som vi overhovedet kan på forudsigelserne af produktionsforholdene. Hvis man borer ned i to kilometers dybde med en forventning om at kunne producere 200 m3 varmt vand i timen, så vil man gerne være sikker på, at det ikke ender med kun at være 100 m3.”

Ifølge Energiwatch er det især ved materialevalget i forbindelse med boringerne, at der er plads til forbedringer. To af de tre eksisterende geotermiske boringer har været udfordret af blandt andet materialevalget i boreprocessen, fordi materialet ikke har kunnet holde til det meget saltholdige vand, som befinder sig i flere kilometers dybde.

Det er blandt andet dette som GEUS vil undersøge og analysere nærmere i forskningsprojektet, som er sat til at vare i tre år.

Kilde: Energiwatch

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.