Inspiration SKRIV UD

Nyt projekt tester vinduers betydning for vores helbred

af: Kasper Elton Jensen, 18-05-2017
Foto: Colourbox

Hvad betyder mest for helbredet, når det gælder valg af vinduer, når bygninger skal energirenoveres – vinduer med 2-lagsglas eller 3-lagsglas? Det har en boligforening i Haderslev sat sig for, at finde ud af i et nyt ELFORSK-støttet projekt.

Det er ikke nogen nyhed, at nye vinduer i forbindelse med en energirenovering medvirker til, at energiforbruget reduceres. Men en ting er, at effekten af nye vinduer kan mærkes på energiregningen, men hvordan påvirker nye vinduer vores helbred og humør? Og hvad er egentligt bedst hertil – 2-lagsvinduesglas eller 3-lagsvinduesglas?

Det har et nyt ELFORSK-støttet projekt sat sig for at undersøge. Bag projektet står partnere fra Rigshospitalet, DTU, Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet, Rambøll og arkitekt, ph.d. Carlo Volf. I projektet får to etagebyggerier hos den almene boligforening HAB i Haderslev skiftet bygningernes ca. 20 år gamle vinduer ud med nyere moderne vinduer i hhv. 3-lagsglas og 2-lagsglas.

”Lysmæssigt er de nye løsninger ikke nødvendigvis bedre end de gamle, så spørgsmålet er, om der ud over energibesparelserne er en samlet gevinst for beboere og samfund”, siger Carlo Volf til Dansk Energi, der står bag ELFORSK-puljen og forsætter:

”3-lagsglas er i dag et almindeligt alternativ til 2-lagsglas, men om det reelt betyder noget for lys-kvaliteten er uvist. Derfor er det et vigtigt projekt. Her kan beboernes oplevelser betyde en forskel for fremtidens valg af vinduer, hvor både energi- og lys-kvalitets-egenskaber vægtes. Både energi og sundhedsmæssigt forventes begge vinduesløsninger at være en klar forbedring for beboerne, men vi ved reelt set ikke, hvad der er bedst”.

Projektet i Haderslev beskrives af Carlo Volf som et mindre projekt, hvor der vil blive indsamlet data for sommer, efterår og vinter. Derudover vil beboerne i de to etageejendomme blive spurgt indtil deres oplevelser via spørgeskemaer, og energiforbruget vil blive målt. Det er Carlo Volfs forhåbning, at projektet kan danne grundlag for, at en større undersøgelse kan blive sat i værk på et senere tidspunkt.

Vindues-projektet er en af 15 cases i publikationen ”Energiforskning skaber værdi for Danmark”, der udkommer i forbindelse med Energiens Topmøde den 8. juni, hvor ELFORSK prisen også bliver uddelt. Magasinet udgives af Innovationsfonden, Energistyrelsens EUDP-pulje, Energinet og ELFORSK.

Kilde: Dansk Energi

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.