Politik og regler SKRIV UD

Nyt solcelleindgreb rammer den almene sektor hårdt

af: Dorte Nørregaard Larsen, 24-05-2107
Foto: Colorbox

Det seneste lynindgreb mod solceller kommer til at ramme den almene boligsektor og beboere i etage-ejendomme hårdt, det skriver Ingeniøren.dk i dag.

I følge Ingeniøren.dk vil regeringens nye forslag om at droppe timeafregning af strøm fra solcelle-anlæg over 6 kW først og fremmest gå ud over lejere i almene og private udlejningsejendomme, mens erhvervsejede, kommunale og private solcelleanlæg stort set ikke får forringet deres nuværende og fremtidige business-case. Netop konsekvensen for solcelleanlæg på lejeboliger er slet ikke beskrevet i lovforslaget, mens det fremgår, at forringelsen for erhvervsejede og kommunale anlæg befinder sig i peanutklassen – meget langt fra de 100 mio. kr. om året, som lovforslaget sigter på at kunne kradse ind i afgifter.

Netop usikkerheden om hvorvidt vi med lovforslaget, kan undgå provenutab på op mod 100 mio. kr. om året, er en af de største genstande for kritik mod forslaget. 

Jens Joel fra Socialdemokratiet udtaler til Ingengiøren.dk:

"Vi kan ikke stemme for lovforslaget i dets nuværende udformning. Det er en hovsa-løsning, som ikke grundlæggende løser problemet, og som ikke sikrer en stabil og bæredygtig udbygning med solceller. Det dækker bare over, at regeringen har syltet afgifts-tilskudsanalysen og diskussionen om de nødvendige ændringer af energiafgifterne"

og han uddyber

"af tilfældige, historiske årsager har man valgt at støtte solceller med afgiftsfritagelse, der betyder at jo flere solceller, jo større hul i statskassen. Det holder jo slet ikke, og dette grundlæggende problem må vi altså forholde os til"

Her er socialdemokratiet meget på linje med Energiforum Danmark, som i deres høringssvar skriver:

"I Energiforum Danmark er vi ikke blinde for, at der både hvad angår massive energibesparelser og egenproduktion af strøm vil være provenutab, og at der er behov oprydning i de forskellige afgifter på energiområdet. Men vi havde hellere set en sammenhængende og langtidsholdbar løsning end endnu en lappeløsning, der efter vores mening trækker i den forkerte retning.

Forslaget favoriserer fx små private anlæg frem for større og mere effektive fælles anlæg.

Forslaget er derudover også en slet skjult opfordring til at lave off-gridd-løsninger, der både giver provenutab og modarbejder de intelligente/fleksible energisystemer vi har behov for, for at kunne håndtere de stigende mængder fluktuerende vedvarende energi".

Du kan læse artiklen i Ingeniøren her og se Energiforum Danmarks høringssvar her.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.