Forsyning og VE SKRIV UD

Regeringen indgår aftale med DF om vindmøller og solceller

af: Ulrik Blaabjerg, 28-09-2017
Foto: Colourbox

Tirsdag blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om en aftale, der for første gang skal lade solceller og vindmøller konkurrere om at levere mest grøn strøm. Ministeren kalder det energipolitisk danmarkshistorie, mens SF mener, at man med aftalen skruer ned for klimaindsatsen. 

Aftalen betyder at vind- og solenergi de næste to år skal konkurrere om at levere grøn strøm til danskerne. Med aftalen bliver der hvert år i 2018 og 2019 afsat godt en milliard kroner til udbud, hvor projektudviklere med solceller, landvindmøller og kystnære havvindmøller skal konkurrere om at levere så meget strøm som muligt. Regeringen forventer, at der for beløbet vil kunne opføres 190 MW vedvarende energi, eller hvad der svarer til omkring 140.000 danske husstandes årlige elforbrug.

Om aftalen fortæller Energi,- Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V): ”Vi sikrer en fortsat grøn omstilling i Danmark væk fra fossile brændsler og over til vind og sol. Vi sikrer, at der bliver konkurrence om at levere mest grøn energi til forbrugerne. Og vi sikrer, at der ikke kommer uventede ekstraregninger til forbrugerne, ligesom vi gang på gang så med PSO-afgiften,” lyder det fra ministeren i en pressemeddelelse. 

Den nye støttemodel betyder, at støtten tildeles som et fast pristillæg oven i elprisen, så usikkerheden om udsving i elprisen bæres af projektudviklerne og ikke statskassen og dermed skatteborgerne.

I aftalen er der afsat 1,015 milliarder kroner årligt i 2018 og 2019 til udbud. I regeringens oprimdelige udspil fra juni var der afsat næsten 1,3 milliarder kroner og regeringen har derfor neddroslet, hvor meget vedvarende energi der forventes opført – fra 200 til 190 MW.

Regeringens aftale har dog også mødt modstand, blandt andet fra vindmølleindustrien. Her mener man, at udspillet er båret af markeds-ideologi, fremfor hvad der reelt kan give mest grøn energi. Hos oppositionen ønskede man i stedet den form for udbudsmodel, som har været med til at drive prisen ned på havvindmøller. Om regeringens aftale med Dansk Folkeparti siger Pia Olsen Dyhr, formand i SF: ”Det værste er, at regeringen endnu engang skruer ned for klimaindsatsen. Men det er endnu mere tosset, at de samtidig skader danske erhvervsinteresser og mulighederne for at skabe job i Danmarks hurtigst voksende industri – nemlig vindmølleindustrien”.

Selvom oppositionspartierne ikke har været begejstret for regeringens generalprøve på det kommende energiforlig, er energiministeren fortrøstningsfuld i forhold til at lande en bred energiaftale: ”Som minister arbejder jeg som udgangspunkt altid for at lave så brede aftaler som muligt, og det gjorde jeg også her. Der er tale om en helt ny måde at lave grøn energi i Danmark, som vi skal have testet de næste to år. Det er ikke alle partier, der ønsker at tage ansvar for dette initiativ, men derfor kan vi jo sagtens lave brede aftaler på energiområdet i fremtiden. Jeg vil i hvert fald lægge mig i selen for, at vi får en ny bred energiaftale for perioden 2020-2030, som regeringen vil give sit udspil til lige på den anden side af nytår,” lyder det fra Lars Chr. Lilleholt.

Foruden en ny udbudsmodel for sol- og vindenergi indeholder aftalen en overgangsordning for landvindmølleprojekter og en ordning til forsøgsmøller.

Kilde: Altinget

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.