Forsyning og VE SKRIV UD

Regeringen vil reducere udbygningen af sol og vind

af: Ulrik Blaabjerg, 03-07-2017
Foto: Colourbox

Står det til regeringen skal landvind og sol kæmpe mod hinanden i teknologineutrale udbud om estimeret 200MW over to år. Det vil føre til blodbad i industrien, forudser Vindmølleindustrien mens Dansk Energi og TEKNIQ omvendt glæder sig konkurrencen som kan komme forbrugerne til gode. 

Teknologineutrale udbud og langt færre støttekroner er nemlig hvad regeringen planlægger at præsentere i sit længe ventede udspil til en overgangsordning for vedvarende energi, fra den nuværende ordning for landvind udløber 21. februar næste år til den kommende energiaftale ventes at træde i kraft i 2020.

Til Børsen fortæller energiminister Lars Chr. Lilleholt (V), at man i 2018 og 2019 lægger til at anvende 1,3 mia. kr. til at støtte landvind, solenergi og kystnære havmølleprojekter. Midlerne skal reelt udmøntes som faste tilskud fordelt over 20-årige støtteperioder. Dermed skal de tre teknologiformer kæmpe mod hinanden om de teknologineutrale udbud. Om den model forklarer Lars Chr. Lilleholt (V): "Vi ønsker konkurrence. Vi tror på, at konkurrence er det bedste middel til at presse teknologierne til at blive så billige som muligt" og betegner samtidig oplægget som "et historisk nybrud i dansk energipolitik". 

Hos Dansk Energi ser man flere interessante elementer i regeringens udspil, men påpeger samtidig, at der stadig er mange usikkerheder og fortolkninger som udestår: "Vi går gerne i dialog om udspillet, så vi sikrer, at det her bliver en succes og leverer det, som både branchen og regeringen ønsker, nemlig mest mulig vedvarende energi for pengene. Det kan dog ikke ske uafhængigt af det største energipolitiske problem, vi har, nemlig de alt for høje elafgifter. Vi skal både sikre mere vedvarende energi, og at det anvendes fornuftigt", lyder det fra Lars Aagaard, der er adm. direktør i Dansk Energi.

Hos Installatørernes Organisation TEKNIQ bakker man ligeledes op om regeringens udspil, der konkret skal udmønte sig i to udbud, hvor der i 2018 kæmpes om projekter med en samlet støttesum på 470 mio. kr. og om 830 mio. kr. året efter. 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.