Inspiration SKRIV UD

Sådan får vi det byggeri vi ønsker - en sommerrejse i byggeriets værdikæde

af: Ulrik Blaabjerg, 30-08-2017
Foto: Colourbox

I Energiforum Danmark bringer vi henover sensommeren en artikelserie, der sætter fokus på problemerne med at få det byggeri vi ønsker os, set fra forskellige perspektiver i værdikæden i et byggeprojekt. I denne tredje udgave er det Martin Dam Wied (Gate 21), der kommer med sit syn på muligheder og udfordringer.

1) Hvad mener du, at der skal til, for at vi kan realisere et mål om, at der i Danmark udvikles og opføres bygninger med intelligent energiudnyttelse og rum til trivsel?

Jeg tror det er helt centralt, at vi ikke kun fokuserer på enkeltstående faktorer, så som energi, indeklima, bæredygtighed, mv., men ser centralt på bygning og dens funktion. Det er ved at forstå bygningernes funktion og brugernes anvendelse af bygningerne, at vi kan optimere energi, indeklima, mv. og derved skabe bygninger med intelligent energiudnyttelse og rum til trivlsel

2) Hvordan får vi gjort op med traditioner og vaner, der begrænser nytænkningen og helhedstankegangen?

Jeg mener det er vigtigt, at vi i brancher arbejder på nedbryde de eksisterende skel i værdikæden og prøver at retænke i de eksisterende processer via, at afprøver samarbejder og forretningsmodeller. Jeg tror at branchen helt naturligt branchen kommer til at tænke anderledes qua data og ny teknologi gør sit indtog i bygninger samt at cirkulær økonomi og bæredygtighed fordrer nye processer og materialeflow

3) Hvordan skaber vi nye samarbejder på tværs af værdikæden og med inddragelse af andre branchers erfaringer og viden?

En måde, at gøre det på er via demonstrationsprojekter og innovationssamarbejder. Her er det min erfaring, at designes samarbejdet rigtigt, er det muligt at skabe nye samarbejdsformer og vidensdeling.

4) Hvordan sikrer vi, at nye, teknologier til intelligent energiudnyttelse hurtigere vinder indpas og finder anvendelse i byggeriet?

Via demonstrationsprojekter hvor teknologi afprøves og via visionære bygherrer, som er villige til, at udrulle gode resultater fra demonstrationsprojekter til fuld skala. Konceptualisering af nye teknologiske løsninger er også vigtig for bygherren.

5) Og sidst, men ikke mindst, hvad kan dit led i værdikæden i særlig grad bidrage med – og evt. gøre anderledes – så vi når målet?

Vi arbejder rigtigt meget på tværs i værdikæden og ser derfor, at vi har en central rolle med at bygge bro. Dette skal vi gøre mere af. Vi skal dog stadig have respekt for den faglige viden ligger i de forskellige led i energikæden. Der hvor vi virkeligt skal have fokus er i markedliggørelsen og udbredelsen af nye teknologier. Det vigtigt at vi understøtter, at der skabe færdige løsninger eller services, som kan komme på markedet til gavn for hele samfundet.

 

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.