Forsyning og VE SKRIV UD

Sammenslutning af forsyningsselskaber kan spare danskerne milliarder

af: Ulrik Blaabjerg, 05-05-2017
Foto: Colourbox

Danskerne kan både blive rigere og få bedre service, hvis selskaber i sektorerne for el-, vand og varme går sammen om at lave nye, store 'forsyningskæmper'. Det anslår ny rapport fra analysehuset Qvartz.

Det er nye tal fra analysehuset Qvartz der peger på, at der kan være penge at spare ved en sammenslutning af forsyningsselskaber på tværs af sektorer rundt om i landet. Analysen der er bestilt af Dansk Energi anslår, at der kan være et årligt strukturudviklingspotentiale på mellem 1,7 og 2 mia. kr. ved en mere forbundet forsyningssektor. 

Analysen kommer i kølvandet på den meget omtalte McKinsey-rapport der skabte stor virak om netop dette emne i efteråret. Rapporten fra konsulenthuset pegede på at der var et bruttopotentiale for effektiviseringer på 2,3 mia. kroner, et tal der dannede grundlag for en ophedet debat om regeringens forsyningspolitik. 

Hos Dansk Energi tager man ikke overraskende godt imod rapporten fra Qvartz forklarer administrerende direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard: "Vi vil som branche altid afsøge veje til at give kunderne bedre muligheder. Én af de mange veje, vi kan gå, er at tænke el, vand og varme mere på tværs". 

Folkene bag rapporten har blandt andet kigget mod Tyskland, hvor det er en udbredt forretningsmodel med såkaldte Stadswerke, der er multiforsyningsselskaber med en bred palette af forsyningsydelser som el, gas, vand og fjernvarme. Der er dog visse barierer der fraholder en sådan forretningsmodel i at blomstre lige med det første. Her peger rapporten fra Qvartz blandt andet på, at der gælder tre forskellige typer reguleringer for el, vand og varme, og at incitamenterne peger i vidt forskellige retninger.

Lars Aagaard mener dog, at det er nødvendigt at tage diskussionen i Danmark åbent og fordomsfrit: "Den globale teknologiudvikling går stærkt. Og hvis vi vil skabe et stærkt afsæt for at gribe det i Danmark og omsætte det til eksport, kræver det især noget af branchen. Vi skal derfor fordomsfrit debattere, hvad branchen selv kan gøre – og hvilken rolle politikere og regulering kan spille", lyder det fra Lars Aagaard.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.