Forsyning og VE SKRIV UD

SolarChill – den direkte vej fra sol til kulde

af: Kasper Elton Jensen, 13-03-2017
Foto: Colourbox

Miljøvenlige og driftssikre køleskabe drevet med solceller skal være med til at fremme korrekt opbevaring af vacciner og fødevarer i ulande og dermed sikre et mindre spild af varer i klinikker samt hos erhvervsdrivende og i husholdninger. SolarChill er et nystartet internationalt projekt, hvor deltagere som UNICEF, UNEP og Teknologisk Institut m.fl. skal være med til at udvikle og teste den nye teknologi.

I områder uden elforsyning var man tidligere henvist til at bruge private benzin-generatorer eller gasdrevne køleskabe, som begge er dyre i drift og belaster miljøet. Faldende solcellepriser gør det nu realistisk at overveje soldrift, ligesom kompressorer til naturlige kølemidler muliggør skrotning med lav miljøbelastning. Projektet stiller derfor specifikke krav til bl.a. anvendelse af miljøvenlige kølemidler.

Det nye projekt gør brug af en teknologi, som blev udviklet i Danmark for cirka 15 år siden til vaccinekølere med støtte fra Energistyrelsen, og som siden er blevet anvendt af flere fabrikanter, herunder Vestfrost Solutions i Esbjerg. Princippet bag teknologien er at drive en jævnstrømskompressor direkte fra solcellepaneler - uden brug af et batteri som mellemlager.
Batterier er nemlig notorisk kendt for at have en kort levetid i tropevarme og er dyre at skaffe i den rigtige kvalitet. Kasserede blybatterier udgør desuden et miljøproblem, hvis de ikke bliver behandlet korrekt.

Mindre madspil og mere klimavenlig
Den nye teknologi klimavenlig da den anvender vand og is som energibank, så bl.a. medicin også kan holdes kold om natten. Ved at droppe batterierne bliver enhederne langt mere driftssikre og også billigere i drift. Danske Vestfrost Solutions er i dag en af de største leverandører af SolarChill vaccinekølere på verdensplan.

Det er hensigten, at der skal opstilles mere end 200 køleskabe fordelt på de tre lande Columbia, Swaziland og Kenya. Teknologisk Institut oplyser, at der en del af stederne vil blive set på muligheden for køling af fødevarer, f.eks. hos små erhvervsdrivende og i husholdninger.

Der ligger nemlig et globalt potentiale i teknologien for at reducere madspildet, hvis adgangen til at holde fødevarerne kølet forøges skriver Teknologisk Institut. Ifølge FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) går cirka 1/3 af fødevarerne i verden tabt i transporten fra mark til bord. Projektet skal vise, hvordan man i praksis kan mindske madspild gennem køling af fødevarer.

I stedet for at udvikle en helt ny type af produkter ser SolarChill projektet på mulighederne for at modificere eksisterende køleskabe. Dette skal bl.a. bidrage til at holde produktionsomkostninger nede og sikre konkurrencedygtige produkter, der er overkommelige i pris - også i udviklingslande.

Globalt samarbejde
Teknologisk Instituts rolle i projektet er at teste produkterne fra de forskellige fabrikater i deres køletekniske laboratorium, hvor der bl.a. er faciliteter til at teste denne produkttype iht. gældende internationale procedurer. Herudover er Teknologisk Institut ansvarlig for et omfattende dataopsamlingssystem, som følger den daglige drift i hver enkelt af de installerede anlæg. Data vil blive indsamlet fra de tre lande via mobilnettet og sendt hjem til Danmark for videre analyse af temperaturforløb, energiforbrug m.v.

Projektet er støttet af det internationale organ Global Environment Facility (GEF) og har en samlet bevilling på USD 2,7 mio. Teknologisk Institut har et budget på ca. DKK 1,4 mio., og de øvrige partnere er organisationerne UNEP og UNICEF samt GIZ (Tyskland), HEAT (Tyskland) og SKAT (Schweiz). Projektet slutter ved udgangen af 2018.

Du kan læse mere om projektet på The Global Environment Facility’s hjemmeside her.

Kilde: Teknologisk Institut

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.