Energibesparelser SKRIV UD

Stort energipotentiale i de europæiske bygninger

af: Kasper Elton Jensen, 04-04-2017
Foto: Colourbox

En ny rapport, konkluderer at der i de europæiske bygninger gemmer sig et stort potentiale, når det gælder energieffektivitet. Det er især ved brug af materialerne beton, glas og stål, som, hvis udnyttet rigtigt, kan skabe massive besparelser. Det skriver Danfoss i en pressemeddelelse.

Energirådgivervirksomheden Ecofys har sammen med Danfoss foretaget en ny stor undersøgelse af de europæiske bygningers energieffektiviseringspotentialer, og her er de to parter kommet frem til, at der gemmer sig store besparelser for de europæiske borgere. 500 milliarder kroner kan EU-borgerne opnå i årlige besparelser på energiregningen i 2030, hvis blot styringen af bygningernes energiforsyning forbedres. Den danske del af besparelserne lyder på 27 milliarder kroner.

 ”Vi har alle teknologierne til at gøre vores bygninger smarte. Resultaterne i den nye Ecofys-rapport viser, at vi ved at optimere energiforsyningen i bygningerne og satse på især digitalisering, kan nå 15 procent af EU’s 2030-mål om energieffektivitet. Det er nødvendigt med politisk opbakning for at fjerne forhindringer og accelerere udviklingen og størrelsen af investeringer. Det vil sende de rette markedssignaler for innovation, jobs og bæredygtig vækst”, siger Andre Borouchaki, Senior Vice President og CTO hos Danfoss i pressemeddelelsen.

Det er ikke kun energibesparelser, som de store energirenoveringer vil medføre. Der ligger nemlig flere tusinder af europæiske jobs gemt i energirenoveringsprojekterne i de europæiske bygninger. Beregninger baseret på World Resources Institutes rapport Accelerating Building Efficiency fra 2016 viser, at opnår man 15 procent af EU’s 2030-mål om energieffektivitet, vil det også skabe 300.000 nye europæiske jobs, og heraf 9000 nye jobs i Danmark.

Ifølge rapporten behøver man ikke altid at bygge nyt for at opnå de store energibesparelser. Den eneste måde, som man virkelig kan forbedre bygningernes energieffektivitet er nemlig ved at fokusere på de bygninger, der allerede findes. 9 ud af 10 eksisterende bygninger i EU vil fortsat stå, når vi runder 2050. Renovering af vores eksisterende bygningsmasse betaler sig bedre, end de fleste tror. Investeringsomkostningerne for basale forbedringer af energisystemerne i en bygning er lave, og tilbagebetalingstiden er to år.

”Den vedvarende optimering af energiforbruget i tekniske byggesystemer i eksisterende bygninger over hele Europa bør begynde nu”, siger dr. Andreas Hermelink, Associate Director hos Ecofys, der er en del af Navigant, og forsætter:

”Vi taler om tiltag, som man ikke kommer til at fortryde, og som hurtigt kan levere en meget markant reducering af energiforbruget, energiregningen og CO2-udledningen. Revisionen af Direktivet om bygningers energimæssige ydeevne (EPBD) burde give et stærkt og effektivt skub for at udløse det fulde omkostningseffektive sparepotentiale i tekniske byggesystemer”.

Du kan læse hele den nye rapport her.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.