Forsyning og VE SKRIV UD

Supersolcelle under udvikling?

af: Dorte Nørregaard Larsen, 14-08-2017
Foto: colorbox

I følge Ingeniøren er der en revolution på vej inden for solcelleteknologien. Ved at koble solcellerne med filtre der kan blive op til 1000 grader varme, kan man teoretisk sprænge grænserne for udnyttelsen af sollys og dermed skabe dobbel som meget elektricitet, som de nuværende standard-solceller.

Et klassisk solcelleanlæg har normalt en effektivitetsgrænse på ca. 32 %. Den lave udnyttelsesgrad hænger, i følge Ingeniøren, blandt andet sammen med, at traditionelle solceller kun gør brug af lys i det røde til violette spektrum. Resten af sollyset, der ellers kunne omdannes til elektricitet, går tabt

Takket være et anderledes solcelleanlæg og seks forskere fra Massachusetts Institute of Technology og Purdue University, kan vi nu sprænge denne grænse. 

Forskere fra USA udfordrer grænsen ved at konstruere en protype på et solcelleanlæg, der bryder med den traditionelle måde, vi anvender fotovoltaiske celler til at omdanne lysenergi til elektrisk energi.

Ingeniøren forklarer:

Gængse solceller er typisk fremstillet af grundstoffet silicium, der er tilsat bor og fosfor på siderne. Solcellerne danner et permanent elektrisk felt, der bevirker, at frie elektroner i solcellen bevæger sig i en bestemt retning. Lysets fotoner slår elektroner løs, så de bevæger sig frit. Til sidst bliver de opsamlet af et elektrisk ledende net i solcellen, der udgør en negativ pol. 

Derved opbygges der en spændingsforskel mellem solcellens for- og bagside. De to ender kan forbindes med et elektrisk kredsløb, som vil søge at udligne spændingsforskellen. Fotonerne tilfører energi til elektronerne, som bevæger sig mod den negative pol.

MIT og Purdue University's solcelleanlæg går omvendt til værks. Det omdanner først sollys til varme og omdanner derefter varmen tilbage til lys – men vel at mærke lys indenfor det spektrum som solcellen kan anvende.

Der bliver forsket intenst i at udnytte den infrarøde del af spektret, som ikke bliver absorberet af silicium-solceller. Men anlægget fra MIT og Purdue University er det første, som kan demonstrere at kunne absorbere mere energi end enkeltstående, underliggende fotovoltaiske celler. 

Der er dog et stykke vej før de teoretiske muligheder for en fordobling af effektiviteten kan omdannes til praksis. Læs mere om den mulige revolution her.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.