Inspiration SKRIV UD

Tømrerprisen 2017 går til DTU

af: Kasper Elton Jensen, 09-06-2017
(Biosfæren på DTU i Lyngby) Foto: Christensen & Co

DTU kunne i denne uge, sammen med arkitekterne Christensen & Co. Arkitekter og Rørbæk og Møller Arkitekter, lade sig hylde som modtager af Tømrerprisen 2017 for et byggeri, hvor naturmaterialer blev genanvendt.

Parterne står bag det store egetræsbeklædte atrium, Biosfæren, som danner midtpunktet i det nye bygningskompleks på DTU i Lyngby, og det var netop for denne konstruktion, at parterne modtog Tømrerprisen 2017.

”Vi er stolte over sammen med DTU at modtage Tømrerprisen 2017 for det stoflige atrium, der netop er skabt med netværksdannelse som omdrejningspunkt”, udtalte arkitektteamet i forbindelse med prisoverrækkelsen.

Det 13 meter høje atrium i bygning 202 danner ramme om nye moderne socialiserings muligheder på DTU. Den nye bygning har et areal af 27.000 m2, og her er der mødebokse på alle etager, der inviterer til faglige og sociale udvekslinger mellem forskere, studerende, samarbejdspartnere og øvrige gæster.

Egetræets betydning var afgørende
Dommerkomiteen lagde i deres begrundelse vægt på, at brugen af egetræ er utraditionel og kreativ på samme tid. Netop brugen af egetræ var heller ikke et tilfælde for arkitekterne bag. Den nye bygning er nemlig blevet opført på en grund, hvor en lille egetræsskov før var placeret. Da man fældede skoven fik man samtidig idéen til at genanvende materialet i selve byggeriet. Resultatet er blevet et sanseligt rum, hvor væggene er beklædt med tusindvis af lamelribber i amerikansk hvideg. De egetræer, som før stod på byggegrunden, var for unge til, at de kunne blive brugt som lameller. I stedet har de fået en central plads som siddeplateauer på rummets store trappe.

DTU viderefører deres DNA
Yderligere roste dommerkomiteen DTU for at bibeholde deres DNA ved det nye byggeri, hvor de lige linjer er et gennemgående tema. Yderligere skrev Københavns Tømmerlaug, der var iblandt dommerkomiteen, følgende som begrundelse for deres valg:

”Arkitekturen understøtter på fornem vis Biosfæren som dette ønskede centrum og skaber et aktivt rum, der givet vil understøtte synergien imellem de tre institutter og skabe netværk på tværs. Det er en utraditionel og kreativ måde at bruge træ på, så et nøgent og hårdt rum forvandles til et rum hvor akustik, design, lyse farvetoner i træet og formerne i de enkelte lameller og disses spil med hinanden smelter sammen til et helt nyt udtryk.”

Hvis du vil se flere billeder af det nye byggeri, så kan du se dem på Christensen & Co’s hjemmeside.

Fakta om projektet 
Bygherre: Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
Brugere: DTU Aqua, DTU Fødevareinstituttet og DTU Veterinærinstituttet
Årstal: 2016
Areal: ca. 42.500 m² (bygning 202 ca. 27.000 m2) 
Arkitektteamet: Christensen & CO. Arkitekter og Rørbæk og Møller Arkitekter

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.