Politik og regler SKRIV UD

2:2: 10 spørgsmål og svar om EU's nye direktiv

af: Dorte Nørregaard Larsen, 31-07-2018
Af: Colourbox

Den 14. juni 2018 besluttede EU-landene, at 32 procent af EU's samlede energiforbrug skal komme fra vedvarende energi i 2030. I forlængelse heraf blev der dannet et nyt direktiv. Dansk Energis EU-chef Jørgen Skovmose Madsen svarer, på Dansk Energis hjemmeside, på 10 spørgsmål om direktivet. I sidste uge gengav vi de fem første spørgsmål og svar,  i dag bringer vi svarene på de fem sidste spørgsmål.

6. Hvordan vil man sikre større VE-andel i varmesektoren?
Medlemslandene får et pejlemærke, som hedder en stigning på VE-andelen i varmesektoren på 1,3 procentpoint om året frem mod 2030. For fjernvarmen bliver målet 1 procentpoint. Overskudsvarme vil kunne udgøre op til 40% af opfyldelsen af dette mål. Men man skal være opmærksom på, at overskudsvarmen ikke tæller med i VE-andelen på 32 procebt i det endelige energiforbrug.

 

7. Hvordan vil man sikre større VE-andel i transportsektoren?

Brændstofleverandørerne i EU pålægges et krav om, at mindst 14 procent af det endelige energiforbrug fra transportsektoren skal være dækket af vedvarende energi i 2030. De såkaldte ”recycled carbon fuels”, som for eksempel kan være plastic, der smeltes og omdannes til gas- eller olieprodukter, kan medtælles i de 14 procent.

Fra 2030 kan biobrændsel baseret på palmeolie ikke længere tælle mod målet.

VE-baseret el, skal denne tælle med en faktor 4, når den anvendes i vejtransportsektoren og en faktor 1,5, når den anvendes i jernbanesektoren.

 

8. Hvad med biomassen?

Det nye direktiv introducerer et fælles bæredygtighedskriterie for biomasse, som i høj grad baserer sig på den danske fivillighedsmodel på området. De fælles standarder letter handlen på tværs af læandegrænser.

 

9. Hvordan sikrer VE-direktivet, at biomassen anvendt i energisektoren er bæredygtig?

De nye fælles bæredygtighedskriterier betyder, at de selskaber, der afbrænder biomasse – for eksempel et dansk kraftvarmeværk – har ansvar for at sikre, at den pågældende biomasse er bæredygtig. Det påviser kraftværket typisk ved, at man har en specialiseret tredjepart til at godkende skovdriften i det område, hvor biomassen kommer fra.

 

10. Kan EU-landende vælge at fastsætte strengere krav nationalt?

 Det kan de godt. Men inden udgangen af 2026 vil Kommissionen evaluere, hvorledes sådanne eventuelle nationale krav påvirker det indre marked – og om nødvendigt fremsætte forslag om fuld harmonisering.

 

Kilde: Dansk Energi

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.