Inspiration SKRIV UD

CO2-reduktion på skemaet

af: Soffi Hildebrand, 25-06-2018
Af: Colourbox

I det nye skoleår vil otte folkeskoler i Sønderborg Kommune, sætte fokus på at minimere skolernes CO2-udslip, og her skal eleverne være drivkraften bag. De otte folkeskoler deltager i en konkurrence gennem Interreg-projektet Zimprezs, der har til formål at skabe større bevidsthed omkring bæredygtig adfærd mellem skolens brugere, hvilket i sidste ende skal mindske skolernes CO2-udslip. 

Zimprezs er inspireret af det hollandske koncept 'Energy Challenge', hvor der gennem undervisningen bliver sat fokus på, hvordan eleverne kan mindske CO2-udledningen gennem bæredygtig adfærd. Det er med andre ord elevernes ansvar at reducere skolernes CO2-udslip, og derudover også informere de øvrige elever og personale omkring bæredygtig adfærd. "Centralt for projektet er fokusset på adfærden blandt skolens brugere. Det handler ikke om at installere sig ud af alle problemerne med smarte teknologier, hvilket flere af skolerne allerede har gjort den seneste årrække med bl.a. automatisering af lys og vand" citeret fra ProjektZero. Denne vidensdeling kan forekomme på forskellige måder enten gennem elevrådet, klasseprojekter, linjefag eller som et fælles projekt for hele skolen. 

De otte folkeskoler skal samarbejde med projektpartneren House of Science, med målet om at finde det koncept, der passer bedst til den enkelte skole. I Danmark er både House of Science og SDU projektpartnere i Zimprezs, mens der i udlandet både er projektpartnere fra Belgien, Holland, Tyskland samt Storbritannien. Det hollandske koncept 'Energy Challenge' har vist sig at have en positiv effekt på de involverede elever, som både har fundet det sjovt og lærerigt at mindske CO2-udledningen gennem en bæredygtig adfærd. Her er ønsket, at Zimprezs vil bibringe samme positive oplevelse på eleverne i Sønderborg Kommune. 

De otte folkeskoler skal konkurrere mod hinanden, og der vil i sidste ende findes en vinderskole ud fra en række kriterier. Disse kriterier er endnu ikke fastlagt, men de vil arbejde ud fra; kreativitet, udbredelse på skolen, inddragelse af lokalsamfundet foruden et mindsket forbrug af CO2. Konkurrencen har desuden et internationalt perspektiv. 

"Projektet er i øjeblikket ved at blive konkretiseret og tilpasset den enkelte skole, så både personale og elever kan se sig selv i det, og som forhåbentlig vil sikre et succesfuldt projekt, hvor eleverne lærer om bæredygtig adfærd, og hvor de selv tager initiativ til at handle på deres viden og bevidsthed i overensstemmelse med deres komptencer" citeret fra ProjektZero.

Projektet Zimprezs vil forløbe over 2 år, hvor de otte folkeskoler i Sønderborg Kommune er de første deltagere. Andre folkeskoler opfordres desuden til at tilmelde sig konkurrencen i løbet af de næste to år. 

Kilde: ProjektZero

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.