Inspiration SKRIV UD

Coops implementering af LED-belysning

af: Soffi Hildebrand, 23-02-2018
Af: Coop

Som optakt til årets Energiforum i Nyborg som finder sted den 6-7. marts, gengiver vi her et uddrag af en artikel fra vores magasin om en af de nominerede til Energi og miljøprisen 2018. Artiklen er af Coop og omhandler deres projekt om LED-belysning.

Af: Joan Frisk Rossen, Coop. 

I efteråret 2016 sidder jeg som nystartet projektleder for LED-belysning til bords sammen med Coops Energichef Peter Kjærsgaard Svendsen til et vigtigt møde med en rådgiver. Planen er, at vi skal skifte fra T5-teknologi til LED – det er hele essensen af vores strategi for LED-projektet, og dét, der skal facilitere de største besparelser i hele Coops energistrategi.

Men rådgiveren trækker tæppet væk under os. Hvis lysniveauet skal fastholdes, opnår vi ingen besparelser ved at skifte fra T5 – det er simpelthen ikke effektivt nok, mener rådgiveren.

Det her er ikke bare en lille implikation. Det er en hel mur. Jeg springer ud i det, selvom det står klart, at springet har direkte retning imod nye forhindringer, der vil forsinke processen. Problemet er – groft skitseret - mangel på klarhed i lovgivningen omkring krav til krybestrømme på både LED-røret og armaturet. Kort sagt udebliver der vejledning fra sikkerhedsstyrelsen, lovgivning og især rådgivning, da ingen rådgivere tør røre dette med en ildtang. Dermed kan vi jo potentielt stå med en halv million brandfælder ude i butikkerne.

Høje krav og sunde resultater 

Forsinkelsen afføder naturligvis et internt pres fra organisationen, som ikke helt forstår, hvorfor vi ikke bare dropper valsen rundt om den varme grød og går i gang. Forståeligt. Presset mellem eksterne rådgivere og intern forundring sætter virkelig krav til mig. Altså, jeg er jo selv lige nystartet i afdelingen og vil gerne kunne smide nogle resultater på bordet rimelig hurtigt.

Når nu rådgivere og myndigheder ikke ville byde ind med noget, ender vi faktisk med at ændre og udvikle markedet, og vi finder selv en løsning på udfordringerne med krybestrøm.

Et af de nye aftryk, vi sætter på markedet, er vores krav til flicker-frit lys. Ja, vi er efter sigende faktisk de første i Denmark, der har netop dét som et ultimativt krav.

Der er ikke nogen lovgivning på LED-rørenes værdier endnu, men jeg står fast på, at det skal være et kvalitetsparameter hos Coop. Vi vil selvfølgelig gerne spare på energien og økonomien, men det er især vigtigt, at vores medarbejdere og kunder får noget ordentligt lys, der ikke giver hovedpine, migræne og utilpashed. Den meromkostning ser vi som en investering i sundhed og velvære.

Husk at dobbelttjekke

Vi sætter også en ny standard inden for kvalitetssikring. Det viser sig også at være nødvendigt, for lysmarkedet kan snildt skabe associationer til storbyens kødmarkeder i mørke smøger, hvor det er alle mod alle, og alle kneb gælder.

Der er mistænkelig stor divergens i de inputs og løsninger, vi får fra leverandørerne. Hvem skal man tro på? Derfor vil vi have tjekket leverandørernes lysstofrør hos DTU, så vi kan være sikre på troværdigheden i de specs eller datablade (specifikationer), der følger med leverandøren.

Vi melder kravet ud til leverandørerne, og så følger uheldene sjovt nok som perler på en snor. Om lastbilerne væltede, eller det var LED-nissen, som drillede, vides ikke. Men flere rørleverancer er i hvert fald ødelagt.

Resultaterne fra de rør, vi får tjekket, bekræfter, at det var en virkelig god idé at kontakte DTU. Leverandørernes datablade stemmer ikke overens med virkeligheden, og vi måler afvigelser på effektiviteten på helt op til 30% i forhold til databladene.

Her er vi nu

Her et år efter at rådgiveren trak tæppet under os, står jeg mere stabilt end før.

Vi gennemførte en test i Fakta, hvor vi opnåede 60 % energireduktion og meget bedre belysning uden flicker. Der er altså tale om en markant besparelse på energi og økonomi samt langt bedre lyskvalitet.

Vores krav til kvalitetssikring endte med at være en rigtig god idé, og noget som branchen måske vil tage til sig, næste gang man står over for en stor bestilling af lyskilder.

Som kaptajn for LED-projektet falder sådan et resultat lige ned i turbanen.

Jeg er ikke færdig endnu - det er nu, fragmenterne af ideer og tanker skal stykkes sammen, så projektet kan eksekveres og forankres i organisationen. Heri ligger sandelig en stor opgave og venter, da jeg skal nå op mod 1.200 butikker inden udgangen af 2018. Men jeg er fortrøstningsfuld, selvom båden nok bliver rokket flere gange endnu, inden vi er i land - man skal bare stå fast, gøre det ordentligt. 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.