Forsyning og VE SKRIV UD

Energi skaber arbejde

af: Soffi Hildebrand, 18-04-2018
Colourbox

En ny opgørelse fra Energistyrelsen viser, hvordan energisektoren er vokset mellem 2014 og 2016, hvilket har medført at flere er beskæftigede med energi. Opgørelsen viser samtidig, at den grønne andel af energibeskæftigelsen er stigende og udgjorde 43 procent i 2016.

Energistyrelsen har med bistand fra Damvad Analytics udarbejdet en opgørelse over beskæftigelsen i energisektoren fra 2014 til 2016. Denne omfatter både beskæftigelsen ved energiforsyningen, ved produktionen af energiteknologier samt energiservice som eksempelvis energirådgivning. I 2016 var omkring 73.400 beskæftiget i energisektoren. Det er omkring 1.800 fuldtidsbeskæftigede mere end i 2014. Over halvdelen af de energibeskæftigede arbejder i industrien, mens den næststørste branche er energiforsyning.

Antallet af energibeskæftigede udgjorde omkring 3 procent af det samlede antal fuldtidsbeskæftigede i Danmark, og er uændret fra 2014 til 2016. Det skyldes, at også det samlede antal fuldtidsbeskæftigede er steget i samme periode. Knap 58 procent af de beskæftigede arbejder i industrien og med fremstilling af energirelaterede varer, mens omkring 13 procent arbejder i energiforsyningsbranchen og knap 6 pct. arbejder med videnservice og rådgivning.

Grøn energi vokser
Den grønne andel af energibeskæftigelsen udgjorde i 2016 omkring 43 procent af den samlede energibeskæftigelse, svarende til omkring 31.200 fuldtidstillinger. Det er en stigning på knap 3.300 i forhold til 2014, hvor den grønne energibeskæftigelse udgjorde omkring 27.900 fuldtidstillinger. Den grønne energibeskæftigelse er med andre ord vokset med 6 procent årligt i 2014 til 2016, hvorimod den gennemsnitlige årlige vækst i erhvervslivet har været 1 procent. 

Flest energiarbejdspladser i Jylland
Opgøresen viser derudover, hvordan der er flest arbejdspladser i Jylland. Det gælder særdeleshed Midtjylland, hvor 1/3 af arbejdspladserne er placeret. Ikast-Brande Kommune skiller sig ud, hvor hele 25,6 procent af fuldtidsstillingerne kan karakteriseres som energibeskæftigelse. Med en andel på 21,5 procent er Ikast-Brande også den kommune, der har den højeste andel af grønne energibeskæftigede ud af den samlede beskæftigelse i kommunen.

Se Energistyrelsens opgørelse over beskæftigelsen i energisektoren, Damvad Analytics analyse samt to tekniske metodenotater her. 

Kilde: Energistyrelsen

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.