Politik og regler SKRIV UD

Energiforlig 2018: Branchens reaktioner

af: Dorte Nørregaard Larsen, 02-07-2018
Foto: Colorbox

Reaktionerne på fredagens energiforlig er overvejende positive. Branchen roser det brede forlig, men som altid er der noget, der kunne være bedre:


Energibranchen - vi er på rette vej

Dansk Energi roser partierne bag ny energiaftale for at tage ansvar og gøre danskernes strøm grønnere og billigere til gavn for både økonomi og samfund. Men påpeger dog, at den grønne strøm endnu ikke har indhentet sine sorte konkurrenter i prisniveau.

Dansk Fjernvarme roser også de lavere afgifter og den større frihed i fjernvarmesektoren. Men foreningen savner en løsning for de mange selskaber, der må hæve prisen til næste år, når grundbeløbet ophører.

De frie energiselskaber er generelt prostivt indstillet overfor aftalen, men kritiserer, at man venter helt frem til 2021 med at flytte energispareordningen fra energiselskaberne til staten.

 

Bygge- og installationsbranchen - for lidt fokus på energieffektivisering

Dansk Byggeri ser gode takter i forhold til vedvarende energi og nye initiativer for bygninger, men savner bindende mål for energibesparelser i den nye energiaftale. Man er dog glad for, at parterne er blevet enige om en ny tilskudspulje med 300 millioner kroner om året til energibesparelser i erhverv og 200 millioner kroner om året til energibesparelser i bygninger. Dertil afsættes 100 millioner kroner om året målrettet energibesparelser i kommuner og regioner, hvilket også betegnes som positivt.

Hos TEKNIQ Installationsbranchen savner man også en stærkere prioritering af energieffektivisering, direktør Niels Jørgen Hansen udtaler bl.a.: ”Det er et løft i forhold til regeringens oprindelige udspil. Men der er fortsat tale om en nedprioritering af energispareindsatsen i Danmark, og det beklager vi”.

 

De grønne organisationer - for lidt og for langsomt

Det Økologiske Råd mener, at en energiaftale mellem alle folketingets partier i sig selv er en flot præstation, og aftalen indeholder fine grønne initiativer, der ligger ud over regeringens oprindelige udspil. Men man er bekymret for ikke at nå i mål. Særligt den reducerede indsats for energieffektiviseringe kritiseres. Claus Ekman fra det økologiske råd udtaler i en pressemeddelelse: "Energieffektivisering reduceres kraftigt og aftalen indeholder heller ikke et mål for energieffektivisering. Det betyder at vi i fremtiden vil sløse mere med energien end det er nødvendigt, og det kan gøre den grønne omstilling dyrere. Specielt er indsatsen i boligmassen for tyndbenet"

Hos Greenpeace er man ligeledes skuffede over ambitionsniveauet, Jens Mathias Clausen udtaler: “På trods af, at klimaambitionerne er rykket et par nøk i vejret i forhold til regeringens oprindelige udspil, så er vi stadig endt med en skuffende blød mellemvare, der måske ikke sætter den grønne omstilling direkte i stå, men til gengæld heller ikke bidrager seriøst til at løse den klimakrise, som banker på døren udenfor de politiske forhandlingslokaler"

Vedvarende Energi endnu mere kontante i deres kritik af aftalen, som de desuden mener har social slagside: Med dagens energiforlig er både omstillingen til vedvarende energi og energispareindsatsen sat ned i gear. Og mens fjernvarmekunderne bliver tilgodeset, er der ikke hjælp til energibesparelser for de mindst privilegerede: lejere, samt husejere i yderområder uden mulighed for friværdi.

 

 

Læs mere om forliget her.

Kilder: Pressemeddelelser fra de enkelte organisationer: 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.