Politik og regler SKRIV UD

Energitilsynet undersøger forsyningsselskaber for misbrug af støtteordning

af: Soffi Hildebrand, 15-05-2018
Af: Colourbox

Efter omfattende kritik af energispareordningen, har Energitilsynet nu igangsat en undersøgelse af 12 forsyningsselskaber. Energitilsynet skal finde frem til, hvorvidt disse 12 forsyningsselskaber har misbrugt energispareordningen, ved at anvende egne virksomheder til at udføre energibesparende tiltag til både erhvervs- og privatkunder.  

I en rapport fra 2017 fandt Rigsrevisionen frem til, at energispareordningen kan være misbrugt af forsyningsselskaber. Derfor er en opklarende undersøgelse nu sat igang. 

DR beskriver energispareordningens omfang og formål her: "ordningen, der årligt udløser 1,5 milliarder kroner til tiltag som montering af nye vinduer, LED-pærer og og isolering af hulrum i vægge"

De 12 forsyningsselskaber er udvalgt som stikprøver enten grundet deres størrelse, eller fordi at de har indgået omkostningskrævende kontrakter om energibesparende tiltag. 

DR har i en mail med Christian Parbøl, kontorchef i Energitilsynet, spurgt ind til omfanget af denne undersøgelse: "Det undersøges, om de pågældende net- og distributionsselskabers aftaler med andre selskaber i egen koncern er indgået på markedsmæssige vilkår. Det vil sige svarende til priser og vilkår som uafhængige selskaber ville kunne indgå aftaler om". Christian Parbøl fortsætter: 

"Energitilsynet skal vurdere, om dokumentationen er i orden. For eksempel dokumenteret ud fra de omkostninger, som er medgået ved at realisere energibesparelserne omfattet af den pågældende aftale". 

Overpris for energitiltag 
Grundet at forsyningsselskaberne har anvendt installatører fra egne koncerner til at udføre energibesparende tiltag, kan både private forbrugere og virksomheder kan have betalt for meget. 

Per Nikolaj Bukn, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, forklarer til DR, hvordan priserne ofte er højere, når der handles internt: "Man har set, at i nogle af de kontrakter, der er indgået, har prisen måske været 10 til 20 procent over, hvad den tilsyneladende kunne have været i andre sammenhænge. Så det kunne være det niveau, vi kigger ind i som overbetaling". 

Per Nikolaj Bukn forklarer til DR, hvordan: "energispareordninger ifølge loven ikke må give afkast til virksomhederne i sig selv. Til gengæld er alle omkostninger lagt over på forbrugerne". 

Rigsrevisionen har netop kritiseret energispareordningen for; "at selskaberne ikke har tilskyndelse til at spare på omkostningerne, når de bliver lagt over på kunderne" citeret fra DR. 

Per Nikolaj Bukh beskriver problematikken til DR her: 

"Det er en generel problemstilling, at selskaberne måske ikke gør sig nok umage for at købe energibesparelser billigt ind, når de bare vælter omkostninger over på kunderne. Og hvis man ovenikøbet også handler med sig selv, så man i det andet selskab tjener penge, så har man ikke en tilskyndelse til at købe billigt". 

Hvis Energitilsynet finder frem til, at forsyningsselskaberne har misbrugt energispareordningen, så kan de bestemme, at selskaberne skal sænke deres priser fremover. Det er dog usikkert, hvorvidt kunder kan blive kompenseret for overpriser, som de allerede har betalt for tiltaget. 

Du kan her se en oversigt over de 12 forsyningselskaber på DR's hjemmeside. 

Kilde: DR

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.