SKRIV UD

EnergyLab Nordhavn – et prisværdigt udsyn til fremtidens energi systemer

af: Dorte Nørregaard Larsen, 06-03-2018
Foto: Colorbox

Fremtidens fossilfrie energisystem kræver, at vi tænker på tværs af forsyning og forbrug. EnergyLab Nordhavn demonstrerer, hvordan man ved at integrere el- og varmesystemet, energieffektive bygninger og elektrisk transport får et intelligent energisystem. Den tankegang nedbryder de sædvanlige skel i branchen og åbner for nye intelligente løsninger. Derfor får de Energi- og miljøprisen 2018.

Dommerkomiteen fra Energiforum Danmarks bestyrelse var ude i et svært valg, da de skulle vælge blandt årets tre nominerede. Skulle man belønne Bygningsstyrelsens imponerende energistyringsprojekt, der sætter fokus på datakvalitet og dataejerskab til glæde for store bygningsejere i hele landet, eller COOPS massive satsning på energieffektivisering, der gennem klassiske dyder som styring, optimering og medarbejderinddragelse opnår store besparelser, eller EnergyLab Nordhavn, et storbylaboratorium, der demonstrerer og tester fremtidens tværgående løsninger inden for bæredygtige energi systemer.

Energiforum Danmarks formand Lars Thygesen var dog ikke i tvivl:

- EnergyLab Nordhavn nedbryder energibranchens traditionelle silotænkning og ser forsyning, forbrug, bygninger og by i ét samlet hele. Det skaber rum for intelligent energiudnyttelse og taler direkte ind i det, vi mener er fremtidens løsning.

Lars Thygesen fortsætter,

- Selvom vedvarende energi er blevet billigere, giver det stadig mening at udnytte energien intelligent og effektivt. Energieffektivisering og forsyningsteknologier, skal ses i sammenhæng og ikke som modsætninger og EnergyLab Nordhavn viser, hvordan man kan gøre det intelligent.

Man kan sige, at EnergyLab Nordhavn rammer plet ved at satse bredt, og derfor får de Energi- og miljøprisen 2018.

Hos EnergyLab Nordhavn er man glade for anerkendelsen. Projektleder Christoffer Greisen udtaler:

- En stor andel af vedvarende energi i vores energisystem kræver, at vi sammen udtænker helt nye løsninger hvor teknologi, data og systemer spiller sammen på tværs af sektorer og organisationer. Disse nye løsninger, med alt hvad det indebærer, afprøver vi i EnergyLab Nordhavn i et tæt samarbejde. Her mødes vi fra energiselskaber, industri, myndigheder og universitet, og demonstrerer i praksis disse løsninger, og viser hvordan de bidrager til opretholdelsen af den høje forsyningssikkerhed - også i fremtidens energisystem. Det er derfor med stolthed, at vi modtager Energi- og miljøprisen 2018.

 Fra varmelagring til boligen som aktiv medspiller i energisystemet

EnergyLab Nordhavns mange aktiviteter tæller fx forsøg med varmelagring i fjernvarmenettet, men også brug af bygningsautomation som aktivt link mellem bygning og forsyning.

En af projektpartnerne, Allan Andreasen forretningsdirektør i ABB’s Electrification Products’ division, udtaler bl.a.

- Boligen er ved at undergå samme udvikling, som vi har set med telefonen. Den bliver i stigende grad digital, koblet til internettet ved hjælp af bygningsautomation. Dermed åbnes der for løbende at tilføje nye funktionaliteter, som øger komforten. Samtidig åbner vi op for at boligen bliver en aktiv medspiller i vores energisystem, der i stigende grad forudsætter mere fleksibilitet i energiforbruget.

Denne tankegang inspirerer til at bruge bygningerne mere aktivt i den grønne omstilling, så de fx indgår i energisystemet som såkaldte ’prosumers’, der både producerer og forbruger energi. Et perspektiv, som vejer tungt i dommerkomiteens valg af EnergyLab Nordhavn som årets prismodtager.


Ikke kun til nye smarte bydele

Sidst men ikke mindst, er der også lagt stor vægt på, at de løsninger, der i dag udvikles i Nordhavn, kan kopieres og anvendes i en lang række byer over alt i verden. Også i byer og bydele der allerede eksisterer. Løsningerne er ikke kun til topmoderne bygninger på helt nyudviklede byggegrunde. Særligt den aktive brug af bygningers varmekapacitet, men også den intelligente kobling af energidata fra boliger og erhvervsbyggeri med data fra fjernvarme og elsystemet, har store perspektiver.

 

Energiforum Danmarks "Energi- & Miljøpris"

Formål                      

"Energi- og Miljøprisen" gives til personer/virksomheder, som anerkendelse for en motiverende indsats for ansvarlig energianvendelse, gennem energistyring, energiledelse og energieffektivisering.

Grundlag

Ved udvælgelsen af modtageren af "Energi- og Miljøprisen" lægges der vægt på, at prisen gives til en person/virksomhed, der har opnået væsentlige resultater ved målrettet arbejde på energiområdet, og som har formået at udbrede kendskabet til resultater og metoder til en videre kreds uden for virksomheden.

 

Udvælgelse

Modtageren kan vælges såvel inden for private som offentlige virksomheder og institutioner. Kriteriet for modtagervalget kan eventuelt understøtte strømninger og ideer, som er aktuelle for Energiforum Danmark.

 

Tidligere modtagere af "Energi- og Miljøprisen"

 

1984         Aalborg Stiftstidende

1985         Odense Kommune/Århus kommunale skolevæsen

1986         Byggestyrelsen

1987         Rockwool A/S

1988         Rynkeby Foods A/S

1989         Roskilde Amtskommune

1990         Irma

1991         Dronningborg Maskinfabrik

1992         Storstrøms Amtskommune

1993         City Vest Indkøbscenter

1994         Tulip International A/S

1995         Levnedsmiddelkontrollen, København

1996         Carlsberg A/S

1997         Arbejdernes Andelsboligforening, AAB

1998         Albertslund Kommune

1999         Færch Plast A/S

2000         Herning Kommune

2001         TIVOLI A/S

2002         Rosengårdcentret

2003         Aars Kommune

2004         Hedegaard Agro

2005          Vridsløselille Andelsboligforening VA

2006         Fyens Stiftstidende

2007          Skive Kommune

2008          Novo Nordisk

2009         Ernst & Young

2010          Fiberline Composites

2011          Kolding Kommune

2012         Region Sjælland – REEZE-projektet

2013         Jørgen Steen-Nielsen, Information

2014          Connie Hedegaard, Klimakommissær

2015         Coloplast

2016          Espergærde Gymnasium og HF

2017         Københavns Lufthavne

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.