Nyt fra Energiforum Danmark SKRIV UD

EnergyLab Nordhavn nomineret til Energi og miljøprisen 2018

af: Ulrik Blaabjerg, 28-02-2018
Foto: ABB

EnergyLab Nordhavn er sammen med Coop og Bygningsstyrelsen blandt de tre nominerede til Energi og miljøprisen 2018. De tre kandidater har alle formået at illustrere, hvordan bygningen kan bidrage til den grønne omstilling. Vi vil løbende bringe en række artikler om de nominerende, her er den sjette og sidste i rækken.

 

Fleksibel fjernvarme 

København har et ambitiøst mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad.

I EnergyLab Nordhavn er HOFOR og 11 andre partnere med til at udvikle nye, fleksible og integrerede energisystemer, så københavnerne kan mindske deres CO2-udslip, og byen kan nå det ambitiøse mål. Løsningerne fra Nordhavn kan danne forbillede for resten af København og byer verden over.

HOFOR leverer fjernvarme til 600.000 københavnere. Et af HOFORs demonstrationsprojekter i EnergyLab Nordhavn handler om fleksibel fjernvarme.

Vi vil gerne finde ud af, hvor stort potentialet er for lagring af varme i bygninger. Derfor har vi aftalt med flere bygninger i Nordhavn, at vi kan skrue ned for fjernvarmen i perioder med stort pres på fjernvarmeproduktionen – selvfølgeligt uden at det går ud over deres komfort.

Vi kan så registrere og måle, hvor meget temperaturen falder i ejendommen i den pågældende periode og se, hvor meget varme bygningerne er i stand til at holde på.

Når vi får præcis viden om, hvor meget varme en bygning er i stand til at holde på i et bestemt tidsrum, vil vi have mulighed for at reducere vores spidslastproduktion.

Spidslastproduktion er den ekstra varme, HOFOR er nødt til at producere, når der fx er pres på alle kraftvarmeværkerne om vinteren eller mandag morgen, når alle skal i bad, og virksomheder tænder op efter weekenden. Spidslastproduktionen koster mange penge og er særlig tung, når det gælder CO2, fordi den er baseret på olie eller gas.

”HOFOR har aftalt med flere bygninger i Nordhavn, at vi kan skrue ned for fjernvarmen i perioder med stort pres på fjernvarmeproduktionen – selvfølgeligt uden at det går ud over beboernes komfort. På den måde kan vi få viden om potentialet for lagring af varme i bygninger, og det giver os mulighed for at reducere vores spidslastproduktion, der koster mange penge og er særlig tung, når det gælder CO2, fordi den er baseret på olie eller gas”, udtaler Jørgen Boldt, projektleder HOFOR..

Kilde: EnergyLab Nordhavn

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.