Forsyning og VE SKRIV UD

Er varmen fra Apples datacenter en investering?

af: Soffi Hildebrand, 14-08-2018
Af: Colourbox

Inden sommeren 2019 vil Apples datacenter i Viborg åbne, og her er planen at udnytte overskudsvarmen fra datacenteret til fjernvarme til borgerene i Viborg Kommune. Det er dog uvist om projektet bliver en realitet, da anvendelsen af overskudsvarmen har lange udsigter. 

Energi Viborg har tidligere vurderet, at overskudsvarmen fra Apples datacenter vil kunne dække hele Viborgs varmebehov, når datacenteret står færdig om 10 til 20 år. En ny rapport viser dog, at ideen om at udnytte overskudsvarmen fra datacenteret kan gå hen og blive en dårlig investering, hvis varmen kommer for sent. Denne rapport blev bestilt af Viborg Fjernvarme og udført af eksterne rådgivere. 

- Der arbejdes på projektet. Men som rapporten jo viser, så er det ikke rentabelt for os, hvis varmen først kommer efter år 2022. Vi er simpelthen i tvivl om, om vi kan få varmen til tiden, siger Klaus Keller, formand for Viborg Fjernvarme, i EnergiWatch. 

Inden projektet for alvor kan komme i gang, har Energi Viborg og Apple en aftale om at lave et pilotprojekt, hvor et anlæg testes af i et år. Pilotprojektet har til formål at undersøge, om varmen kan genanvendes til fjernvarme. Med andre ord skal der undersøges, om projektet er en god investering. 

Tiden går
Hos Viborg Kraftvarmevæk haster det at få projektet i gang. Viborg Kraftvarmeværk mister nemlig deres årlige grundbeløb på 60 millioner kroner til nytår, som har gjort det muligt at drive mindre decentrale kraftvarmeværker. 

Derudover er afstanden fra Apples datacenter til byområderne i Viborg Kommune et problem. Der skal lægges en 10 km rørledning, der koster 110 millioner kroner.  

- Vi skal forholde os til, hvad der er det billigste for vores kunder. Og 110 mio. kr. er en dyr investering, der skal forrentes. Samtidig ved vi, at kraftvarmeværket skal udfases, så vi skal i gang så hurtigt som muligt med at etablere varmepumper i stedet for, siger Klaus Keller, formand for Viborg Fjernvarme. 

Klaus Keller håber på, at der bliver taget en beslutning om fremtidens varmekilder i Viborg i 2018. Men eftersom Energi Viborg og Apple har lavet en aftale om at køre et pilotprojekt i et år, er der ikke udsigter til en beslutning i 2018. 

Energi Viborg er dog positive i forhold til projektet, selvom det vil tage flere år, før der tages en beslutning. 

- Vi regner stadig med, at det kan lade sig gøre rent teknisk. Og jeg tror på, at det kan betale sig. Det er lang tid at vente. Men det er dælme også mange at brænde af, hvis vi ikke kan forrente investeringen, siger Christian Hagelskjær. 

Kilde: EnergiWatch

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.