Politik og regler SKRIV UD

Finanslov 2019: Rekordhøj klimapulje kan eksportere danske løsninger til u-lande

af: Rebecca Holck Rosenberg, 30-08-2018
Kilde: Coloubox

Regeringens finanslovsforslaget for 2019, som i formiddags blev præsenteret, løfter klimapuljen til u-landene til 540 mio. kroner årligt.

Det er det højeste beløb nogensinde og en stigning på 190 mio. kroner sammenlignet med puljen i 2018, som lå på 350 mio. kroner.

– Man skal bare have oplevet den sommer, vi lige har haft i Danmark, for at kunne se, at vi er udsat for nogle voldsomme klimaforandringer. Og man er endnu hårdere ramt i Afrika, hvilket skaber et stort problem med klimaflygtninge. Derfor er det her område en vigtig prioritet for os, siger Venstres udviklingsordfører, Michael Aastrup Jensen, til Altinget.dk.

Derudover afsætter det nye finanslovsforslag 500 mio. kroner til Danida Business Finance til finansiering af bæredygtige projekter inden for infrastruktur i Afrika. Danida Business Finance tilbyder ’bløde’ lån til projekter, der går efter at nå FN’s verdensmål blandt andet inden for bæredygtig energi.

Det rekordhøje beløb til Danida Business Finance kan også bidrage til, at danske løsninger og kompetencer kan komme i spil i forbindelse med de bæredygtige projekter. Det skriver regeringen i finanslovsforslaget.

De 540 mio. kroner til Klimapuljen gælder frem til 2022. Michael Aastrup Jensen fremhæver, at klimainvesteringerne kan åbne dørene for, at danske løsninger kan eksporteres til lande som Vietnam, Sydafrika og Mexico, hvor finansiering til projekter fra Klimapuljen tidligere er gået til.

– Danmark er et foregangsland på det her felt. Og det er jo ikke kun i forhold til vind, det er bredt i forhold til de grønne løsninger. Så det er naturligvis også én af baggrundene for, at vi øger bevillingen til klimapuljen, siger Michael Aastrup Jensen til Altinget.dk.

Blandede reaktioner til 540 millioner

I Dansk Industri er man positivt stemt over det øgede beløb i Klimapuljen.

– Klimapuljen har været med til at gøre Danmark til en vedholdende og troværdig partner i det internationale samarbejde. Det er det her med til at styrke, siger DI-branchedirektør Troels Ranis til Altinget.dk.

De er desuden enig med regeringen i, at investeringen i Klimapuljen i finanslovsforslaget kan styrke den danske position på klimaområdet i verden.

– Det er samtidig godt for danske virksomheder. For det her er en vej, som giver mulighed for at bringe vores grønne styrkepositioner i spil internationalt, fortsætter Troels Ranis.

På den anden side er udviklingsorganisationen Care Danmark ikke begejstret for de 540 mio. kroner i Klimapuljen. John Nordbo, som arbejder med klima-advocacy for Care Danmark, fremhæver, at regeringen skar massivt i Klimapuljen, da de trådte til i 2015.

Klimamålene vil fra 2020 efterlade verdenssamfundet en årlig regning på 100 mia. dollars, skriver Altinget.dk. John Nordbo mener ikke, at de ekstra millioner er tilstrækkelige, hvis Danmark skal bidrage aktivt til at opfylde Paris-aftalens mål.

– Danmark er langt fra at bidrage med en fair andel af den forpligtigelse, vi har i forhold til klimafinansiering. Og det ændrer en beskeden tilføjelse til klimapuljen ikke på, siger han til Altinget.dk.

Finanslovforslaget for 2019 skal vedtages af Folketinget i december 2019.

Kilde: Altinget.dk

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.