Klima og ressourcer SKRIV UD

Folketinget giver reserve-millioner til grøn forskning

af: Rebecca Holck Rosenberg, 09-11-2018
Kilde: Colourbox

En stor bid af kagen, der er lagt til side til forskning i 2019, går til forskning af grøn vækst, miljøteknologi og energiteknologi.

Det er bestemt af Folketinget i sidste uge, da forskningsprioriteringen blev fordelt.

Der øremærkes nemlig 438 mio. kroner af forskningsprioriteringen til Danmarks Innovationsfond og Udviklings- og Demonstrationsprogrammer specifikt til forskning på det grønne område.

Til Danmarks Innovationsfond er der givet 95 mio. kroner blandt andet til omstillingen til cirkulær økonomi og til energi- og miljøteknologi, der lever op til fremtidens energibehov og reducerer klimapåvirkning.

Den største post på det grønne forskningsområde er givet til det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP). Her skal 250 mio. kroner støtte forskningen i at finde energiteknologiske løsninger, som skaber arbejdspladser og sikrer et fossilfrit samfund.

Udviklings- og Demonstrationsprogrammerne har også fået hhv. 63 mio. kroner og 30 mio. kroner til miljøteknologi og grøn udvikling.

Mere grøn forskning gennem verdensmålene

I alt består forskningsprioriteringen af 1.394 mio. kroner. Det vil sige, at næsten en tredjedel af pengene er gået til det grønne forskningsområde gennem Danmarks Innovationsfond og Udviklings- og Demonstrationsprogrammerne.

Fordelingen af forskningsprioriteringen er blandt andet også delt ud på baggrund af FN’s verdensmål. Derfor kan andre forskningsprojekter, der gives penge til, også indeholde potentiale til forskning på det grønne, klimavenlige eller miljørigtige område.

Det drejer sig om 30 mio. kroner til at miljø-forbedre landbruget, 35 mio. til forskning i energimaterialer gennem European Spallation Source (ESS), 12 mio. til det danske medlemsskab i det franske forskningsinstitut Laue-Langevin og 3 mio. til det Arktiske Universitet.

Hvis man sammenlægger de ovenstående millioner med pengene til Danmarks Innovationsfond og Udviklings- og Demonstrationsprojekterne løber vi op i 518 mio. kroner og 37 pct. af forskningsprioriteringen.

Dansk Energi: Det er stadig ikke nok

I Dansk Industri er man ”superpositive” over for fordelingen af forskningsprioriteringerne. Det fortæller Mette Fjord Sørensen, der er chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed i DI.

– Det er også glædeligt, at man i aftalen øger midlerne til test og demonstration på energi, miljø og fødevareområdet. Virksomheder har behov for at kunne teste deres produkter og løsninger, inden de kommer på markedet, siger hun til DI Business.

I Dansk Energi er man glade for, at der er kommet flere penge til forskning i grøn energi end tidligere, men mener, at der er lang vej til sommerens energiaftale, hvor man lovede 1 mia. kroner til området:

– [M]an skal huske på, at det er blevet kraftigt og helt uforståeligt beskåret de seneste år. Vi er derfor fortsat et stykke fra én milliard kroner, der er et absolut minimum for, at vi kan forblive blandt de bedste i verden inden for grøn energi, siger Lars Aagaard, der er administrerende direktør i Dansk Energi i en artikel.

 

Kilde: Folketinget, DI Business, Dansk Energi

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.