Klima og ressourcer SKRIV UD

Forslag om tørkepakke til pressede landmænd

af: Soffi Hildebrand, 17-08-2018
Af: Colourbox

Efter en lang sommer med varme og tørke forslår brancheforeningen Landbrug og Fødevarer at lave en 'tørkepakke', som skal hjælpe de pressede landmænd. 

Brancheforeningen Landbrug og Fødevarer kommer fredag med et forslag om en tørkepakke, som har til formål at hjælpe de danske landmænd. Efter en varm og tør sommer står det danske landbrug til at tabe 6,4 milliarder kroner. Den potentielle tørkepakke skal tilgodese alle landmænd, tørkeramte eller ej. 

- Dansk landbrug er vant til udsving, men denne tørke er historisk - og med historiske konsekvenser, lyder det eksempelvis i forslaget. 

Skatten på landbrugsjord skal væk 
Et af brancheforeningens store ønsker er, at skatten på landsbrugsjorden fjernes permanent. Hvis dette bliver aktuelt, vil landmændene kunne spare 400 millioner kroner årligt. Derudover vil værdien af landbrugsjorden stige, hvis skatten fjernes. 

Foreningens forslag vil tilgodese alle landmænd, også dem, hvor tørken ikke har haft de største økonomiske konsekvenser. Det uddyber Jakob Vesterlund Olsen, der forsker i landbrugsøkonomi på Københavns Universitet, til TV 2: 

- Der, hvor man betaler mest jordskat, er i Østdanmark, hvor man har mindst problemer med tørken rent økonomisk, og han fortsætter:

- Der har man en stor andel af planteavl uden husdyr, og selv om man har fået et mindre udbytte, er priserne steget. 

Udover at foreningen ønsker at fjerne jordskatten, så vil de ligeledes lempe nogle regler og afskaffe en række afgifter. 

Brancheforeningen vil blandt andet reducere kødkontrolgebyret fra 250 til omkring 200 millioner årligt. Derudover vil foreningen nedsætte gebyret til veterinærkontrollen og dyrevelfærdsgebyret, noget som koster landetbruget 20 millioner årligt. Det kan give landmændene besparelser på gebyrer for 126 millioner årligt. 

Endeligt vil foreningen fjerne tinglysningsafgiften på landbrugsjorden, hvilket vil give landbruget besparelser på 10 millioner årligt.

Alt i alt vil tørkepakke give besparelser på 500 millioner kroner årligt til landmændene. 

Minister klar til at hjælpe
Miljø- og fødevareminister Jacob Ellemann-Jensen (V) har fået Skatteministeriet til at få et overblik over, hvilke konsekvenser det vil have at udskyde landbrugets betalinger af moms og jordskatter. 

- Mit grundsynspunkt er: Lad falde, hvad ej kan stå. Men situationen er ved at være så alvorlig, at det ikke længere "bare" handler om overlevelsen for den enkelte landmandsfamilie, sagde Jacob Ellemann-Jensen til Finans i sidste uge.

- Skaderne på erhvervet kan blive så alvorlige, at det også kan få nationaløkonomiske konsekvenser, og i så fald kan jeg ikke udelukke, at det kan blive nødvendigt med en økonomisk håndsrækning.

Kilde: TV2 Nyhederne 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.