Inspiration SKRIV UD

Gadelamper giver grønt lys til at bruge strøm i Trekroner

af: Rebecca Holck Rosenberg, 27-09-2018
Kilde: Pixnio

Et forskningsprojekt fra DTU bruger gadelys til at vise, hvornår det er mest klimavenligt at bruge strøm.

Det skriver DTU i en artikel.

Projektet er opstillet i et ”levende laboratorium” i Trekroner ved Roskilde, hvor beboerne i bofællesskabet Svalin fungerer som forsøgspersoner.

Langs stisystemet i bofællesskabet er der opstillet en række gadelamper, der skifter farve efter, hvor meget energi der forbruges.

Bofællesskabet er del af et større forskningsprojekt ved navn Energy Collective.

Grønt lys – go, rødt lys – stop

På bofællesskabets 20 tage er der installeret solceller, som producerer grøn strøm til beboerne.

– I solrigt vejr producerer Svalin som udgangspunkt så meget grøn energi, at bofællesskabet er selvforsynende, og derfor lyser lamperne langs stisystemet grønt, forklarer Senior Researcher i DTU Pierre-Elouan Réthoré.

Det betyder, at beboerne kan bruge strøm med god samvittighed, fordi elektriciteten er produceret af vedvarende energikilder.

Når lamperne lyser rødt, viser det derimod, at energiforbruget i Svalin er så højt, at der må hentes strøm udefra, og at energien, der hentes, har en meget lav andel af grøn energi.

Gennem gadelysets røde advarselslamper opfordres beboerne til at bruge mindre strøm.

– Jeg har flere gange undladt at oplade min elbil, fordi lyset var rødt. Senere om aftenen kunne jeg se, at lyset blev grønt, fordi elnettet aftog elektricitet fra vandkraftværkerne i Norge og Sverige. Så kunne jeg sætte min elbil til at oplade og have det godt med mig selv, siger Pierre-Elouan Réthoré, som også selv bor i bofællesskabet i Trekroner.

Visuelle redskaber ændrer adfærden

Ifølge Piree-Elouan Réthoré vil visualiseringen af vores energiforbrug påvirke vores adfærd, når det kommer til at bruge energi.

– Jeg håber, at det at få visualiseret, om energien kommer fra grøn energi eller ej, kan ændre vores adfærd, fordi det taler til vores følelser, fortæller han.

Folkene bag projektet Energy Collective ønsker at udbrede de resultater, de finder, og få folk til at blive mere energibesparende gennem visualiserende værktøjer.

– Lysprojektet er en visuel indgang til det formål, som på sigt kan overføres til resten af samfundet. Det kan være i form af et interface, f.eks. en iPad, der kan hænge i køkkenet og vise forbrugeren, hvornår strømmen er grøn, siger Pierre Pinson, professor på Center for El og Energi, DTU Elektro og projektleder for Energy Collective.

Kilde: DTU

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.