Inspiration SKRIV UD

Indeklimaet på folkeskolerne skal strammes op

af: Soffi Hildebrand, 13-08-2018
Af: Colourbox

En undersøgelse fra Realdania viser, at ni ud af ti klasselokaler i danske folkeskoler er dårligt ventileret. Et dårligt indeklima kan gøre det vanskeligt for eleverne at tilegne sig ny viden. Det ønsker SF og Dansk Byggeri at ændre på, og de foreslår at oprette en årlig lånepulje på 200 millioner kroner til folkeskolerne. 

Et nyt skoleår er begyndt og eleverne er tilbage på skolebænken efter en lang sommerferie. Mange af disse elever vil vende tilbage til et klasselokale med tung og dårlig lugt, som følge af et dårligt indeklima. Det vil SF og Dansk Byggeri rette op på, og de foreslår at etablere en årlig lånepulje på 200 millioner kroner ekstra til kommunerne med henblik på at forbedre indeklimaet i folkeskolerne. Med denne lånepulje skal kommunerne forhindre, at temperaturen i klasselokalene enten er for høj eller for lav, og derudover mindske dårlig akustik, lugt og lys. 

Realdania har udarbejdet en undersøgelse som viser, hvordan ni ud af ti klasselokaler i løbet af dagen indeholder store mængder af CO2, som overskrider de tilladte grænseværdier. Det ønsker Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen at ændre på: 

- Det kan ikke være meningen, at elever og lærere risikerer at blive syge af at opholde sig på skolerne. Mange af folkeskolerne er over 40 år gamle og er ikke blevet vedligeholdt, som de burde. Vi ved fra utallige projekter, hvordan renoveringer både ind- og udvendig på bygningerne kan skabe bedre indeklima og gøre en markant forskel. 

Rammerne skal være optimale  
Undersøgelser fra blandt andet DTU har vist, hvordan et dårligt indeklima påvirker elevernes koncentrations- og indlæringsevne. Det bekymrer Geo Clausen professor i indeklima ved DTU Byg: 

De forureninger, som vi selv og byggematerialer afgiver, skal fjernes ved ventilation. Når det ikke sker, får det en påvirkning på mennesker. Vi bliver trætte, får hovedpine, og det betyder også noget for, hvor god vores indlæring er.

SF-formand Pia Olsen Dyhr påpeger ligeledes, at de ydre rammer skal være optimale, for at indlæringen ikke påvirkes: 

- Politikere snakker meget ofte om indholdet i folkeskolen, men vi må bare ikke overse vigtigheden i skolerne som den fysiske ramme, der skal være i orden for at kunne lave godt indhold. Bygningerne skal også følge med. 

og hun fortsætter: 

- Vi burde have gjort noget ved det for længst. Men man må sige, at dansk økonomi har det væsentligt bedre, end da vi sad i regering. Så der er luft til at gøre nogle af de ting, der er nødvendige for, at de mindste i vores samfund også får det bedre. 

Kilde: TV2 Nyheder, Dansk Byggeri. 

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.