Politik og regler SKRIV UD

Lavere elvarmeafgift i finanslov giver anledning til flere varmepumper

af: Rebecca Holck Rosenberg, 05-12-2018
Kilde: Colourbox

Fredag eftermiddag i sidste uge blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om finansloven for 2019.

Et af de grønne tiltag, som er blevet prioriteret, er en lavere elvarmeafgift til sommerhuse. Elvarmeafgiften skal fremover være på linje med afgiften for helårshuse, som blev aftalt i Energiaftalen i sommers.

Den nye elvarmeafgift vil ifølge Energiaftalen være på 15,2 øre pr. kWh fra 2021 (2018-priser). De gældende regler for sommerhuse sætter lige nu elvarmeafgiften på 25 øre pr. kWh.

Flere varmepumper med lavere afgift

En nedsat elvarmeafgift vil ifølge regeringen fremme den grønne omstilling ved at gøre det mere attraktivt at anskaffe sig en varmepumpe. Det er Dansk Energi enig i.

Den lavere elvarmeafgift kommer dog ifølge Dansk Energi kun til at komme de store udlejningssommerhuse til gode. Lempelsen af afgiften gælder nemlig kun for sommerhuse med et elforbrug på mere end 4.000 kWh om året.

– Det er helt rigtigt at ligestille sommerhuse med helårsboliger. Men jeg synes man skulle have gjort det på en måde, hvor også pensionistparret med et lille elforbrug fik en fordel ved at gå fra oliefyr til grøn opvarmning, siger Lars Aagaard, adm. direktør for Dansk Energi til Dansk Energi.

Regeringen afsætter mellem 90 mio. og 110 mio. kroner fra 2019 til 2022 til at finansiere afgiftslempelsen.

Hvor er elbilerne?

Både Dansk Energi og Danmarks Naturfredningsforening har dog forgæves ledt efter de afgiftslempelser på elbiler i finansloven, som statsministeren lagde op til.

Adm. direktør i Dansk Energi Lars Aagaard opfordrer derfor til, at der landes en aftale om elbilernes aftale nu. I Danmarks Naturfredningsforening er man skuffet.

– Det er ikke engang lykkedes at komme igennem med at få gjort elbilerne billigere, som statsministeren ellers havde varslet. Det er mildest talt skuffende, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding i en skriftlig kommentar til Ritzau.

De mener generelt, at der er plads til mere klima og miljø i regeringen og Dansk Folkepartis finanslov for 2019.

Ud med dieselbiler og brændeovne

I finansloven er der derimod afsat 70 mio. kroner i 2019 til at hæve skrotpræmien midlertidigt til gamle dieselbiler til 5.000 kroner.

Der er også en præmie at hente ved at skrotte sin gamle brændeovn. I finansloven er der nemlig afsat 30 mio. kroner i 2019 og 16 mio. kroner i 2020 for at etablere en midlertidig skrotningsordning for brændeovne fra før 1995.

Læs mere om finansloven 2019 her.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.