Politik og regler SKRIV UD

Lille stigning i eksporten af energiteknologi- og service

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen
Foto: Colourbox

Danske virksomheder eksporterede i 2017 energiteknologi og –service for 85 mia. kr. Det er en stigning i forhold til 2016 på 1,5 pct. Halvdelen af eksporten af ener­giteknologi kommer fra grønne teknologier.

Opgørelsen viser, at den samlede eksport var på 85 mia. kr. i 2017. Det er en lille stigning i forhold til året før, og det skyldes, at eksporten af service og øvrig energiteknologi er steget.

Eksporten af energiteknologi, som i 2017 var på 75 mia. kr., faldt med 0,5 pct. fra 2016 til 2017, mens eksporten af energiservice, som i 2017 var på 9,9 mia. kr. steg med 20,7 pct. i samme periode.

Om udviklingen siger Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V): "Danmark er europamestre i eksport af energiteknologi, og det er regeringens ambition at øge eksporten til mindst 140 mia. kr. i 2030. Derfor har regeringen præsenteret et udspil til en ny energiaftale, hvor vi vil bruge 170 mio. kr. på at sætte turbo på eksporten og hjælpe danske energivirksomheder med at sælge deres varer ude i verden. Energisektoren er vigtig for Danmark, og en fortsat styrkeposition på området vil være med til at skabe beskæftigelse og velfærd for samfundet", lyder det fra Lars Chr. Lilleholt.

Storbritannien har overtaget pladsen som Danmarks største eksportmarked. Tyskland og USA er på henholdsvis en anden og tredjeplads. Den danske eksport til Tyskland er især faldet markant fra næsten 27 mia. kr. i 2015 til 12 mia. kr. i 2017. Faldet i eksporten til Tyskland skyldes blandt andet et fald i eksporten af vindmølleteknologi. Der var i 2017 en mindre stigning i eksporten til USA af energiteknologi og -service sammenlignet med året før.

Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi, ser det kommende energiforlig som et vigtigt aspekt i forhold til en fremgang af eksporten: "Der er behov for et ambitiøst energiforlig, som styrker virksomhedernes muligheder for at eksportere. De seneste år er eksporten af energiteknologi stagneret, selvom der har været stigende internationale investeringer i grøn teknologi. Vi risikerer at tabe til konkurrenterne i udlandet, hvis ikke politikerne lægger en ambitiøs kurs, der fastholder Danmark som et grønt foregangsland", forklarer branchedirektøren.

Opgørelsen over eksporten af energiteknologi og –service er lavet i et samarbejde mellem Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, DI Energi og Dansk Energi. 

Kilde: Energistyrelsen

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.