Politik og regler SKRIV UD

Mere energieffektivt lys på markedet

af: Rebecca Holck Rosenberg, 06-09-2018
Kilde: Colourbox

Nye EU-regler, som trådte i kraft den 1. september, betyder, at der kun må markedsføres almindelige pærer til boligbelysning i energiklasse B og op efter. Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Det betyder, at lyskilderne på markedet bliver mere energieffektiv, og at de fleste halogenpærer nu begynder at gå af det europæiske marked. De lysprodukter, der allerede er i omsætning, må fortsat gerne sælges. Derfor vil halogenpærer stadig være at finde i de danske butikker.

Man skal alligevel tænke sig om, før man begynder at hamstre de resterende halogenpærer. Der kan være både energi og penge at spare ved at skifte til LED-belysning. Det skriver Energistyrelsen.

LED-pærer bruger fire til fem gange mindre strøm end halogener og holder op til 15 år imod halogenpærens to års levetid. Ifølge Energistyrelsen kan man spare cirka 800 kroner på elregningen hver gang man skifter en halogenpære ud med en LED-lyskilde.

Vejledning skal energieffektivere servicesektorens belysning

EU-projektet PremiumLight Pro, som har til formål at fremme energieffektiv- og højkvalitetsbelysning, fremhæver også LED-teknologiens energibesparende muligheder.

EU-projektet PremiumLight Pro har på grund af LED-pærernes energieffektive og tekniske tilpasningsmuligheder udgivet en vejledning, som især fokuserer på store anvendelsesområder såsom kontorer, skoler og handelslokaler.

Vejledningen tilbyder gode råd til valg af innovative løsninger, indkøb af produkter og ”best practice”-eksempler, som har været efterspurgt af servicesektoren.

– Mange indkøbere og beslutningstagere har erfaringer med, at de ikke valgte den optimale LED-løsning grundet mangel på information, skriver PremiumLight Pro i vejledningens introduktion.

En stor del af indendørsbelysningen i både den offentlige og private servicesektor består af halogenpærer og lysrør, som PremiumLight Pro beskriver, er baseret på ineffektiv teknologi. LED-belysning, som også muliggør kontrolleret lysstyring, kan derfor være en fordel for at sikre energieffektiv belysning.

– LED-teknologien er meget forskellige fra andre typer af belysningskilder, hvilket muliggør innovation og valg af belysning med både høj energieffektivitet og lyskvalitet, skriver PremiumLight Pro i vejledningens introduktion.

På PremiumLight Pro’s hjemmeside er der tilbud om undervisning, database for gode LED-produkter og eksempler på god praksis.

Læs vejledningen:

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.