Forsyning og VE SKRIV UD

Ny fart på bølgeenergi?

af: Pressemeddelelse DTU Miljø
Foto: DTU

Forskere sikrer ny energivirksomhed hurtigere adgang til markedet. Bedre kvalitet og en computervisualisering af nyt bølgeenergisystem er nemlig  resultatet af et samarbejde mellem DTU og virksomheden Wavepiston.

Wavepiston står bag opfindelsen af et nyt enkelt bølgeenergianlæg, der skal kunne konkurrere økonomisk med andre vedvarende energiformer, der i disse år bliver stadig billigere. Konceptet består kort fortalt af en række energimoduler på en lang tynd wire, der som perler på en snor er placeret lige under vandoverfladen. På hvert modul er der plader, som bevæger sig med bølgerne og derved pumper vand ind i et trykrør. Herfra kommer det tryksatte vand enten til en turbine, der konverterer til el eller til et anlæg, der afsalter vandet. Der er udarbejdet en prototype af anlægget, som i øjeblikket testes i havet udenfor Hanstholm.

En del af udviklingen af Wavepistons nye bølgeenergianlæg er sket sammen med forskere fra DTU. Senest har forskerne været involveret i et par mindre opgaver. Den ene har været udførelsen af en såkaldt Finite Element Analyse af energimodulerne. Analysen anvendes til at optimere produkter i forhold til eksempelvis materialevalg og styrkeberegninger. Derudover er der udviklet en computersimulering til at visualisere, hvordan bølgeenergisystemet virker under forskellige bølge- og strømforhold. Begge dele er sket med støtte fra VIS-projektet på DTU, der har til formål at fremme udviklingen i små virksomheder. VIS er finansieret af EU og regionale udviklingsmidler fra Vækstforum Hovedstaden.


M
aterialer forstærket efter forskeranbefaling

”Resultaterne fra analysen af energimodulernes konstruktion har bekræftet, at vores konstruktion er stærk. Derudover har vi på baggrund af forskernes anbefalinger lavet et par opdateringer af materialesammensætning og svejsning. Det gør vores energimoduler endnu mere holdbare, så de kan klare forholdene, når det går hårdt for sig på havet med store bølger og stærk strøm”, fortæller direktør Michael Henriksen, Wavepiston.


Forskere har brug for virkelighedens data

Det er dog ikke kun virksomheden, der har haft glæde af samarbejdet med DTU. Forskerne er begejstrede for, at de via virksomhedens sensorer på prototypen ved Hanstholm får en sjælden mulighed for at modtage data fra virkelighedens verden.

”En spændende del af dette samarbejde er, at vi får data fra målinger på bølgeenergianlægget i Hanstholm. Vi bruger disse virkelige data til at validere vores simuleringsværktøjer, der giver Wavepiston vigtig information om niveauet for energiindsamling og belastningerne på strukturen. De første resultater fra Hanstholm svarer overordnet til vores beregninger”, fortæller seniorforsker Robert Read, DTU Mekanik, der er en af de forskere, der har deltaget i projektet.

Wavepistons næste skridt er at få udarbejdet et demonstrationsprojekt i fuld skala, der skal rørføres til land, så der kan leveres både elektricitet og ferskvand fra bølgeenergianlægget. Det projekt forventes at starte i slutningen af 2018.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.