Klima og ressourcer SKRIV UD

Ny klimastrategi kan gøre EU CO2-neutral i 2050

af: Soffi Hildebrand, 29-11-2018
Af: Colourbox

EU-Kommissionen præsenterede fornyelig et udspil til en ny klimastrategi for 2050. Strategien viser otte forskellige scenarier for, hvordan udledningen af CO2 kan udvikle sig frem til 2050 – to af disse scenarier viser, at Europa kan blive CO2-neutral i 2050. Men EU-Kommissionen kritiseres af flere grønne partier og organisationer for at glemme de kortsigtede mål for 2030.

EU-Kommissionen har gennem en ny klimastrategi udarbejdet otte forskellige scenarier for, hvordan Europas CO2-udledning vil udvikle frem til 2050. To af disse scenarier viser, at Europa kan være CO2 neutral i 2050 – hvilket EU-Kommissionen udtrykker som værende deres mål.

I strategien fokuserer EU-Kommissionen på Europas langsigtede mål og mindre på de kortsigtede mål, hvilket har fået flere grønne partier og organisationer til at kritisere EU-Kommissionen. Kommissionen kritiseres blandt andet for at underkende IPCC rapporten fra FN’s klimapanel, som forklarer hvordan CO2-udledning skal halveres i 2030 på verdensplan, hvis den globale opvarmning skal holdes nede på 1,5 grader.

Strategien for 2050
EU-Kommissionen forklarer i deres nye strategi, hvordan det er muligt at skabe et klimaneutralt Europa i 2050. Vejen dertil skal blandt andet ske gennem større elektrificering, mere vedvarende energi og et mindre energiforbrug.

Grøn elektricitet skal spille en stor rolle i fremtiden. Det forklarer EU-Kommissionen således i Dansk Energi:

- The most important single driver for a decarbonized energy system is the growing role of electricity.

Grøn elektricitet skal blandt andet anvendes mere i bygninger og i transportsektoren. I dag er varmeforbruget i bygninger baseret på fossile brændsler, som udgør 75 pct. – her viser strategien at elforbruget i bygninger vil stige mellem 20 og 65 pct.

Yderligere skal vedvarende energi fylde mere i fremtidens klimaneutrale Europa. Vindenergi skal være den primære strømkilde i Europa, og skal dække 50 pct. af elforbruget i 2050. Solceller skal derimod dække 15 pct. af Europas elforbrug.

Derudover skal energiforbruget falde væsentligt i Europa. Her spiller både elektrificering og energieffektivisering en stor rolle. Læs mere om EU-Kommissionens strategi i Dansk Energi her. 

Ikke ambitiøst nok på den korte bane
Strategien bliver rost af mange, herunder også Energi- forsynings- og klimaminiser Lars Chr. Lilleholt som skriver følgende i Altinget:

- Udspillet er en stor sejr for Danmark, for EU og for klimaet.

Dog bliver strategien også kritiseret af flere grønne partier og organisationer, da disse mener, at der ikke fokuseres nok på de kortsigtede mål:

- Det er tvingende nødvendigt, at EU massivt forhøjer sit 2030-mål. Det er de kortsigtede udledningsnedskæringer, der vil få vores svar på klimaforandringerne til at briste eller bære, forklarer Wendel Tri, direktør i den grønne paraplyorganisation Climate Action Network Europe i Altinget.  

FN’s klimapanel har gennem IPCC rapporten vist, at der er brug for at halvere CO2-udledningen på verdensplan inden 2030, hvis den globale opvarmning holdes nede på 1,5 grader. Derfor kritiseres EU’s mål, om at nå en 40 pct. CO2-reduktion i 2030, også selvom EU-Kommissionen forventer at nå en 45 pct. reduktion.

Kilde: Dansk Energi, Altinget

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.