Inspiration SKRIV UD

Ny nærvarmecentral til store varmeforbrug åbner døre for grøn omstilling

af: Sebine Munkholm, Best Green, 05-12-2018
Varmepumpeinstallationen består af op til fem varmepumper Kilde: Best Green

Varmepumper er et ’varmt’ emne for tiden, hvor både boligejere, virksomheder og kommuner opfordres til at udfase deres olieforbrug og i stedet vælge bæredygtige varmepumper. Indtil nu har der været udfordringer i at opskalere varmepumperne, så de kan levere varme nok til store bygninger.

Disse udfordringer har to af varmepumpebranchens store spillere, Best Green og DVI Energi, taget op og i samarbejde skabt nærvarmecentralen FlexHeat.

– Efter at have leveret nærvarme i nogle år oplevede vi et større og større behov for stor varmepumpekapacitet. Derfor besluttede vi, at tiden var inde til at udvikle en nærvarmecentral, som har stor kapacitet, er simpel at forstå, og som giver store CO2-reduktioner i varmeproduktionen, siger Esben Larsen, Teknisk projektleder ved Best Green.

Nærvarmecentralen FlexHeat, som består af ny varmepumpeteknologi, er skabt på baggrund af Best Greens’ erfaringer som udbyder af nærvarme, varme på abonnement samt DVI Energis 40-årige erfaring med at udvikle og producere varmepumpeteknologi.

Simpel installation og stor kapacitet

Nærvarmecentralen består af 1-5 luft-vand varmepumper, som er placeret oven på et komplet konfigureret ”teknikrum”, bestående af akkumuleringstanke for varme og varmt vand, pumper, styringstavle m.m. Dermed løser den udfordringen med omfattende installation og risiko for fejl, da der med FlexHeat er minimal installation indendørs.

Derudover overvåges teknikken i nærvarmecentralen via en internetopkobling, som giver mulighed for at overvåge driftsstatus på varmepumperne 24/7.

– Det har været spændende at udvikle på en varmepumpeløsning, som simplificerer installation af store varmepumper. Gennem vores virke som både udvikler og producent af varmepumper, kender vi alt til de udfordringer som installation af store varmepumper kan give installatørerne i branchen og samtidig kan være vanskelig for kunderne at forholde sig til. Med FlexHeat får man jo faktisk en form for plug and play løsning. Man skal bare tænde for varmen, forklarer Anders Jeppesen, Projektchef i DVI energi.

De 1-5 luft-vand varmepumper, som nærvarmecentralen består af, har hver en kapacitet på 40 kW, hvilket betyder, at hver nærvarmecentral kan levere op til 200 kW. Derudover kan flere nærvarmecentraler kobles sammen og dermed er der ikke grænser for hvor store mængder varme, pumperne kan levere.

Som de fleste andre varmepumper kan FlexHeat levere fremløb på op til 60 grader, hvilket er mere end de fleste bygninger har brug for.

Varmebesparelser med nærvarmecentralen

FlexHeat har været indstillet til Energiforum Danmarks Innovationspris og senest har vundet en Agromek Star for at have en betydelig nyhedsværdi.

En af de første til at få installeret nærvarmecentralen er Feriecenter Bønnerup Strand, som med FlexHeat kunne reducere deres varmeomkostninger med 35 pct.

Feriecenteret består af 154 ejerlejligheder, restaurant, aktivitetsrum samt centerbygning med indendørs og udendørs pool, mødelokaler m.m. og har dermed behov for en betragtelig varmeleverance. Den nærvarmecentral, som installeres ved hovedbygningen i feriecenteret, yder 200 kW.

Ifølge Best Green kan nærvarmecentralen betale sig, hvis en virksomhed har varmeomkostninger over 100.000 kr. årligt. Der skal dog altid tages højde for den enkelte bygnings tilstand, forbrug m.m. inden en endelig løsning kan anbefales.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.