Politik og regler SKRIV UD

Overskudsvarme øger CO2 udslip og koster forbrugerne penge

af: Soffi Hildebrand, 27-03-2018
Af: Colourbox

I dag sender danske virksomheder og kraftværker store mængder overskudsvarme ud i atmosfæren. Det er med til at øge CO2 udledningen og koster forbrugerne flere penge. 

I stedet for at lade overskudsvarmen gå til spilde, kunne den være anvendt som fjernvarme til 128.000 parcelhuse. Forbrugerne kunne anvende overskudsvarmen, fremfor at betale 1,6 milliarder kroner for fjernvarme.

Ydermere udgør den spildte varme en stor belastning for klimaet, hvor der lige nu udledes 600.000 ton CO2 i atmosfæren. 

DI Energi klar med ny analyse
DI Energi har udarbejdet en ny analyse om problemet, inden regeringen påbegynder forhandlingerne om en ny langsigtet energiaftale for 2021-2030 efter påske. Ifølge DI Energi kan overskudsvarmen være med til at sænke Danmarks CO2 udledning med næsten 20 procent, inden for de tre B'er; biler, boliger og bønder. 

"Det bliver billigere for forbrugerne, godt for virksomhederne og løser Danmarks klimaforpligtelser. Set med vores øjne er det en vindersag i alle henseender," forklarer Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi. 

Der er dog nogle udfordringer med at anvende den spildte varme. For det første skal der betales afgift for at udnytte overskudsvarmen. Ydermere er der afgift på elvarme, hvilket gør det dyrt for fjernvarmeværkerne at opføre varmepumper, som ellers kan udnytte den del af overskudsvarmen, som ikke har den rigtige temperatur. 

Socialdemokratiets energiordfører, Jens Joel, forklarer at disse udfordringer skal medtænkes i det kommende energiforlig: "Problemet berører ikke kun de meget omtalte nuværende og kommende datacentre i Danmark, der er storforbrugere af energi, men også almindelige industrivirksomheder" forklarer Jens Joel og fortsætter: 

"Det er under alle omstændigheder en opgave, der skal løses ret hurtigt, for det betyder noget for investeringer i virksomhederne. For hver måned med uklarhed risikerer man, at der træffes forkerte beslutninger."

Kilde: DI Energi, EU-kommissionen. 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.