Klima og ressourcer SKRIV UD

Parisaftalen vil udløse dominoeffekt af klimaændringer

af: Rebecca Holck Rosenberg, 07-08-2018
Kilde Colourbox

Forskere er ikke overbeviste om, at Parisaftalens mål vil stoppe klimaændringerne, som den menneskelige CO-udledning har ansvar for.

Tværtimod mener de, at klimaftalens mål om at begrænse den globale temperaturstigning til under to grader set i forhold til industrialderens begyndelse, vil medføre en dominoeffekt af stigende temperaturer, vandstigninger og pludselige forandringer.

– Vores studie tyder på, at menneskeskabt global opvarmning på 2 grader kan udløse andre processer, ofte kaldet feedback, som kan føre til yderligere opvarmning, selv hvis vi holder op med at udlede drivhusgasser, siger professor fra Australian National University og Stockholm Resilience Centre Will Steffen til Politiken.

Will Steffen er en af forfatterne af den artikel, som konkluderer på Parisaftalens to graders-mål. Artiklen er udgivet i det anerkendte tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences og er skrevet af en række internationale forskere, heriblandt danske.

Artiklen konkluderer, at når den globale temperaturstigning når de to grader, vil en dominovirkning af feedbackeffekterne medføre temperaturstigninger på fire til fem grader. Derudover forventes vandstanden at stige med 10 til 60 meter.

Ved to grader falder dominobrikkerne

Parisaftalen dækker over de målsætninger, der blev aftalt i 2015 mellem 196 lande på FN’s klimakonference i Paris, COP21. Her blev der blandt andet fastsat at den globale opvarmning ikke måtte komme over to graders temperaturstigning set i forhold til før industrialderen.

Forskerholdet rejser nu tvivl om, hvorvidt det er muligt at nå.

– Vi ved faktisk ikke, om det er muligt at begrænse temperaturstigningen til to grader som aftalt på Paris-topmødet. Vores studie tyder på, at vi på det tidspunkt allerede vil have skubbet til den første dominobrik og sat gang i en ustoppelig proces mod et meget varmere klima, siger medforfatter af artiklen Katherine Richardson til Ritzau udgivet af DR Nyheder.

Allerede nu ligger den globale temperatur én grad højere end før industrialderen. Kathrine Richardson, som er professor fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet, advarer om, at det er nu, der skal handles.

– Der er behov for fundamentale forandringer i vores samfund. Klimaforandringerne har vist, at vi som mennesker er i stand til at påvirke Jordens systemer, siger hun.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er opmærksom på, at det kræver en markant indsats fra verdenslandene.

– Det er alvorligt, men desværre er det ikke nyt. Vi ved godt, at vi har en meget stor udfordring foran os her, som kalder både på national og ikke mindst international handling, siger ministeren til Ritzau udgivet af DR Nyheder.

Minister Lars Christian Lilleholt vil ikke med det samme komme med nye konkrete løsninger på baggrund af rapporten fra det internationale forskerhold.

– Vi kommer hele tiden til at se på, om vores mål er tilstrækkelige. Vi har en markant målsætning mellem EU-landene, hvor vi skal reducere udledningen med 39 procent i 2030, siger han til Ritzau.

Forskerne foreslår selv i artiklen, at blandt løsningerne er at supplere fortsatte CO2-reduktioner med forøget CO2-optag i jord, skov og undergrund.

Kilde: DR Nyheder, Politiken

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.