Politik og regler SKRIV UD

Politikerne er tilbageholdende med klimabekæmpende initiativer på flytrafikken

af: Ulrik Blaabjerg, 27-06-2018
Foto: Colourbox

Sommeren står for døren og mange af os har for længst booket flybilletten til feriedestinationen. Sommeren er højsæson for flyrejser, men de mange flyrejser belaster samtidig klimaet og det får eksperter til at anbefale en afgift der skal komme klimabelastningen til livs. Politikerne er dog mere tilbageholdende i forhold til konkrete afgiftspålæggelser på flytrafikken.

En ny måling udført af Norstat for Altinget og Jyllands Posten viser, at 53 procent af de adspurgte anser det for en dårlig idé, at lægge afgifter på flyrejser. Knap en tredjedel er dog anderledes positivt stemt mens de øvrige er i tvivl.

Flere eksperter anbefaler en afgiftspålæggelse på flybilletten for at komme den store klimabelastning til livs. Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen pointerer det paradoksale på netop flyområdet: "Det er en smule absurd, at vi betaler rigtig høje afgifter på biler, tog og busser, mens der ikke er nogen afgifter på den kollektive transportform, der udleder mest CO2". Han fremhæver samtidig, at CO2-udledning fra fly i luften er langt mere skadelig for klimaet, end når samme mængde CO2 udledes på landjorden.  

Flytrafikken er siden 2000 mere end fordoblet og Henrik Gudmundsson, seniorkonsulent i den grønne tænketank Concito, mener derfor at det er vigtigt at regeringen slår i bordet i internationale organer som FN's luftfartsagentur og i EU, da folk hurtigt etablerer en livsstil og vaner, som gør det svært at trække i den anden retning. I en skriftlig kommentar til Altinget, fremhæver Transportminister Ole Birk Olesen dog, at man i EU har aftalt, at CO2-udledningen fra fly ikke må vokse efter 2020, et standpunkt der over en bred kam bakkes op af folketingets politikere. 

Kilde: Altinget

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.