Forsyning og VE SKRIV UD

Prisen på landvind overgår nu fossil energi globalt

af: Ulrik Blaabjerg, 24-01-2018
Foto: Colourbox

Fortsatte prisfald betyder, at ikke kun sol og landvind, men også havvind og andre vedvarende energikilder i 2020 vil være billigere end fossil energi, fastslår ny rapport. 

Det forgangne år brød mange rekorder for rekordbillig vedvarende energi. I Mexico kostede en kWh fra vindenergi 10,8 øre, og i Saudi Arabien kostede en kWh fra solceller 10,4 øre. Men udover de rekord-billige priser fra strategisk velplacerede områder, blev 2017 også året, hvor landvind og sol globalt set blev billigere end fossile energiteknologier. Det konkluderer det Internationale Vedvarende Energiagentur (Irena) i en ny rapport.

Rapporten skildrer blandt andet hvordan prisen på fossil energi i 2017 lå et sted mellem 30,5-103,6 øre/kWh. Den gennemsnitlige pris for hydrokraft var 30,5 øre/kWh, 36,6 øre/kWh for landvind og 61 øre/kWh for sol i 2017. Solkraft halter altså fortsat noget efter globalt set, men prisen er ikke desto mindre faldet med 73 procent siden 2010, hvor landvind derudover i samme periode er blevet en fjerdedel billigere.

Rapporten fastslår desuden, baseret på de seneste udbud og projektdata, at landvind i 2020 i gennemsnit vil falde til omkring 30 øre/kWh, mens sol vil koste 36,6 øre/kWh.

I Danmark dækkede vind sidste år 43,4 procent af elforbruget, men det er tilsyneladende ikke al udvikling som nødvendigvis er positiv i Europa. I december afviste EU's energiministre at kæmpe for ikke kun Parlamentets ønske om 35 procent vedvarende energi i 2030, men selv Kommissionens mindre ambitiøse udspil på 30 procent blev forkastet. Landene blev i stedet enige om at holde fast i målet på 27 procent, der allerede ved den første vedtagelse i 2014 blev bredt anset som værende uambitiøst.

Kilde: EnergiWatch

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.