Forsyning og VE SKRIV UD

Prisen på landvind overgår nu fossil energi globalt

af: Ulrik Blaabjerg, 24-01-2018
Foto: Colourbox

Fortsatte prisfald betyder, at ikke kun sol og landvind, men også havvind og andre vedvarende energikilder i 2020 vil være billigere end fossil energi, fastslår ny rapport. 

Det forgangne år brød mange rekorder for rekordbillig vedvarende energi. I Mexico kostede en kWh fra vindenergi 10,8 øre, og i Saudi Arabien kostede en kWh fra solceller 10,4 øre. Men udover de rekord-billige priser fra strategisk velplacerede områder, blev 2017 også året, hvor landvind og sol globalt set blev billigere end fossile energiteknologier. Det konkluderer det Internationale Vedvarende Energiagentur (Irena) i en ny rapport.

Rapporten skildrer blandt andet hvordan prisen på fossil energi i 2017 lå et sted mellem 30,5-103,6 øre/kWh. Den gennemsnitlige pris for hydrokraft var 30,5 øre/kWh, 36,6 øre/kWh for landvind og 61 øre/kWh for sol i 2017. Solkraft halter altså fortsat noget efter globalt set, men prisen er ikke desto mindre faldet med 73 procent siden 2010, hvor landvind derudover i samme periode er blevet en fjerdedel billigere.

Rapporten fastslår desuden, baseret på de seneste udbud og projektdata, at landvind i 2020 i gennemsnit vil falde til omkring 30 øre/kWh, mens sol vil koste 36,6 øre/kWh.

I Danmark dækkede vind sidste år 43,4 procent af elforbruget, men det er tilsyneladende ikke al udvikling som nødvendigvis er positiv i Europa. I december afviste EU's energiministre at kæmpe for ikke kun Parlamentets ønske om 35 procent vedvarende energi i 2030, men selv Kommissionens mindre ambitiøse udspil på 30 procent blev forkastet. Landene blev i stedet enige om at holde fast i målet på 27 procent, der allerede ved den første vedtagelse i 2014 blev bredt anset som værende uambitiøst.

Kilde: EnergiWatch

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.

Energiwiki.dk

Danmarks største online videnbank om rationelle energibesparelser. Du finder råd, vejledninger og dokumenterede løsninger inden for planlægning, implementering, drift og modificering
Mere »