Forsyning og VE SKRIV UD

Private solceller er ikke en god investering for alle

af: Soffi Hildebrand, 29-08-2018
Af: Colourbox

Hvis ikke elafgiften stiger mere, så kan det snart give god mening for danske husejere at investere i solceller. En ny analyse fra Dansk Energi viser dog, at private solceller ikke vil bidrage positivt til samfundsøkonomien.

Inden længe kan det igen blive attraktivt for danske husejere at investere i solceller, eftersom der både er faldende priser på solceller og batterier, samt en fortsat høj elafgift. De private solceller vil få en støtte på omkring 50 øre pr. kWh, viser en ny analyse udført af seniorøkonom Torsten Hasforth fra Dansk Energi. 

Et billigt husstandsbatteri kan sammen med et solcelleanlæg dække halvdelen af husstandens elforbrug, men ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv, mener Torsten Hasforth ikke, at det er en god investering: 

Vi skal fortsætte omstillingen til et grønt energisystem. Private energianlæg kan være en vigtig del af denne ligning. Men når det, der driver dem ind, er høje afgifter og ikke god samfundsøkonomi, så vinder hverken den grønne omstilling eller statskassen. 

Grunden til at private solceller ikke vil bidrage positivt til samfundsøkonomien skyldes, at værdien af den producerede strøm på individuelle solceller, ikke vil dække omkostninger for at etablere dem, heller ikke efter 2020. Derudover kan de private husejere spare elafgiften, hvilket gør det til en god forretning for husejerne. 

Torsten Hasforth uddyber problematikken her: 

– På grund af afgifter vil de private solceller fortsat få en indirekte støtte på godt 50 øre pr. kWh. Til sammenligning kan landvind og store solcelleanlæg i dag opføres til seks gang lavere støtte på under 15 øre pr. kWh. Sparede afgifter er ikke det samme som god samfundsøkonomi. Kort sagt investerer private, så de kan spare afgifter. De afgifter mangler vi som samfund, og dermed har vi færre midler til at investere i grøn omstilling på en måde, hvor vi får langt mere grøn energi for pengene, end vi gør ved små solcelleanlæg, siger Torsten Hasforth.

Kilde: Dansk Energi

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.