Inspiration SKRIV UD

Tag en dukkert i Københavns havnebade

af: Soffi Hildebrand, 10-07-2018
Af: Colourbox

Siden 1. juni har det været muligt at bade i Københavns havnebade og blive kølet ned i sommervarmen. Men er du egentlig klar over, hvorfor Københavns havn er blevet så ren, at det er muligt at bade i den? 

På varme sommerdage i København plejer havnebadene at være fyldt med mennesker, som nyder at blive kølet ned i det kolde vand. Københavns havn har tidligere været anvendt til industri og har hermed været meget forurenet, hvilket gør det unikt, at vi i dag kan bade i havnen, når sæsonen er begyndt. Grunden til dette er, at havnen holdes ren af en række underjordiske bassiner. 

Før en industrihavn
Frem til 1990'erne var det hverken muligt at bade eller fiske i Københavns havn, eftersom vandet var stærk forurenet af både kloarkudløb, oliespild samt industriaffald. Ligeså snart det regnede kraftigt og byens kloarker blevet overbelastet, løb denne blanding af kloarkvand og regnvand ud i havnen. På daværende tidspunkt var havnevandet sundhedsskadeligt at opholde sig i. 

Sådan er det heldigvis ikke længere, hvilket skyldes at HOFOR, Hovedstadensområdets Forsyningsselskab, i samarbejde med Københavns Kommune har formået at rense havnen uden brug af kemiske stoffer. Istedet er der blevet bygget en række underjordiske bassiner, hvor regn- og kloarkvand ledes hen, når kloarkerne ikke kan rumme mere. Her opbevares det beskidte vand, indtil kloarkerne igen har plads og så føres det videre til rensningsanlægget. Det er ialt 13 bassiner, som holder Københavns havn ren. 

Hold øje med farven på flaget
Vandkvaliteten måles elektronisk hver dag i Københavns havn, og hvis der er uønskede bakterier i vandet, så lukkes de forskellige havnebade. Dette kan ske, hvis København rammes af et stort skybrud, hvor kloarksystemet bliver ekstra presset. Hvis alle 13 underjordiske bassiner bliver fyldt op, vil det beskidte vand løbe ud i havnen. Derfor må du kun bade, når det grønne flag er hejst. 

God badelyst! 

Kilde: HOFOR

 

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.