Klima og ressourcer SKRIV UD

Verdens energiforbrug vender på hovedet i 2040

af: Rebecca Holck Rosenberg, 24-11-2018
Kilde: Colourbox

I denne uge har to store organisationer præsenteret status for verdens og Danmarks udvikling i energi og CO2. Energiforum Danmark fremlægger i to artikler International Energy Agency (IEA) og Klimarådets overblik over, hvor vi er i forhold til den klimavenlige udvikling.

I tirsdags fremlagde direktør i IEA Dr. Fatih Birol deres rapport World Energy Outlook (WEO) 2018 i Danmark.

For det første viser udviklingen en skuffende tendens, hvor verdens CO2-emissioner i 2017 er steget med 1,6 pct. ledt af Kina, Indien og EU.

– Når jeg ser på energidataene for de første ti måneder af 2018, er CO2-emissionerne på deres absolut højeste, åbner Dr. Fatih Birol lanceringen af WEO i Mogens Dahl Koncertsal i København.

– Vi har brug for meget mere vedvarende energi.

Ifølge Dr. Fatih Birol er der en voksende misforhold mellem energimarkedet og EU’s klimamål.

Omvendte energiforbrug

IEA fremlægger i deres rapport to primære scenarier: Ny politik-scenariet og Bæredygtig udvikling-scenariet. Det første scenarie viser, hvordan energiforbrug og -produktion vil udvikle sig frem mod 2040, hvis man tager udgangspunkt i, hvordan energipolitikken foreløbigt ser ud.

Ifølge det scenarie vil energiforbruget i udviklingslandene såsom Kina, Indien og Afrika stige, mens energiforbruget i EU falder frem mod 2040.

I 2000 stod EU og Nordamerika for 40 pct. af det samlede energiforbrug, mens Asien stod for ca. 20 pct. I 2040 vil det forhold være omvendt.

Produktionen af den vedvarende energi vil ifølge scenariet stige fra 25 pct. af den samlede energiproduktion i dag til 40 pct. i 2040. Naturgas vil i 2030 overtage kul og dermed blive den næststørste energikilde. Forbruget af kul og olie vil falde i Kina, EU og USA frem mod 2040, men vil derimod stige i udviklingslandene – blandt andet på grund af flere biler.

Det magiske ord

Med stigende former for energikilder, hvor vind vil ligge som nummer et i energiproduktionen, vil det ifølge IEA kræve mere fleksibilitet i energisystemet.

– En hurtigt voksende variation i energiformer kalder på ny teknologi i fremtidens energisystem. Fleksibilitet er det magiske ord, siger Dr. Fatih Birol til lanceringen af WEO.

Udviklingen ligger hos regeringerne

Verdens investeringer i energi ligger ifølge IEA’s beregninger på to billioner dollars. Her står de statslige investeringer for 70 pct. Derfor ligger udviklingen frem mod et mere bæredygtigt energisystem hos regeringerne, mener IEA.

I år har el-biler især fået opmærksomhed i den danske politik, da regeringens klimaplan stopper for salget benzin- og dieselbiler i 2030. Men det er ikke nok, mener Dr. Fatih Birol.

– Elbiler alene vil ikke løse klimaproblemet. Personbilerne står kun for otte pct. af det samlede energiforbrug, fortæller Dr. Fatih Birol.

Til lanceringen satte han derimod fokus på potentialet for energibesparelser i bygninger som del af den eksisterende og nye energi-infrastruktur.

– Hvis vi er seriøse om at løse klimaproblemet, må vi både innovere den nye energi-infrastruktur og gribe ind i den eksisterende infrastruktur, siger Dr. Fatih Birol.

 

På IEA’s hjemmeside kan du læse mere om rapporten WEO og se grafer over IEA’s resultater.

Kilde: IEA

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.