Klima og ressourcer SKRIV UD

Aktiv klimakommune: Mariagerfjord Kommune reducerer sit CO2-udslip med gennemsnitligt 4,7% årligt

af: Cecilie Holm Arentoft, 09-10-2019
Fotokredit: Colourbox

Mariagerfjord kommune har siden 2008 påtaget sig rollen som Klimakommune og har formået at reducere sit CO2-udslip med gennemsnitligt 4,7% årligt. Et skærpet fokus på vand- og energistyring af kommunens bygninger med hjælp fra firmaet KeepFocus har været en af strategierne til at mindske udslippet af drivhusgasser.

I går bragte vi historien om, hvordan C40 lige nu løber af stablen i København. Her mødes borgmestrene af verdens megabyer og storbyer for at diskutere, hvad de helt konkret kan gøre for at udlede mindre CO2. Men det er ikke kun verdens metropoler, der har fokus på, hvordan de kan blive mere klimavenlige. Klimakampen udkæmpes også på kommunalt plan.

Mariagerfjord kommune har nu i 12 år været med i bevægelsen mod en grønnere og mere klimaneutral fremtid i rollen som aktiv klimakommune. Titlen som klimakommune dækker over et tæt samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening med en aftale om, at man i kommunen som minimum skal nedbringe sit årlige CO2-udslip med 2 procent i mindst 5 år i træk.

Læs mere om Mariagerfjord kommune som klimakommune her.

Men hvordan sikrer man som kommune at reducere sit CO2-udslip uden, at det går udover kommunens borgere?

En af strategierne, som Mariagerfjord benytter sig af, er at sikre sig, at kommunens bygninger drives mere energieffektivt.

Mariagerfjord kommune ejer omkring 200 bygninger og bidrager derudover til driften af 13 idrætshaller og 35 klubhuse, så der er mildest talt en hel del at komme efter rent klimamæssigt ved at fokusere på bygningernes energieffektivitet.

Mariagerfjord Kommune har siden 2011 fået hjælp fra firmaet KeepFocus til at holde styr på energiforbruget i de mange bygninger, som kommunen ejer. Mariagerfjord Kommune bruger blandt andet KeepFocus til energistyring, hvor de sammenligner forbruget år for år, så de kan gribe ind hvis forbruget stikker af.

KeepFocus hjælper også med at kontrollere vandforbruget, så eventuelle lækager og løbende toiletter kan konstateres tidligt og stoppes. Lækager øger risikoen for skader på bygningsdele, men med hurtig indgriben undgår kommunen både dyre efterregninger og skimmelangreb.

”Hos Mariagerfjord Kommune har vi valgt KeepFocus som samarbejdspartner til vores energiovervågning, fordi deres løsning giver os et effektivt redskab til at få bragt vores energiforbrug ned.” Fortæller Keld Bjerregaard Sørensen, teknisk konsulent fra Mariagerfjord Kommune, og fortsætter:

-”Det er afgørende for os, at vi har et detaljeret og pålideligt overblik over forbruget i hele kommunen, så vi hurtigt og nemt kan finde de områder, hvor der kan findes besparelser, og den løsning, vi har fået, er både brugervenlig og teknisk meget avanceret. Vi kan blandt andet selv oprette forskellige typer af alarmer, og det har i flere tilfælde betydet, at vi har opdaget lækager, før forbruget kunne nå at løbe løbsk”, fortæller han.

Mariagerfjord kommune bruger også KeepFocus til at sammenligne forbruget i sammenlignelige bygninger i kommunen, så skoler bliver sammenlignet med skoler, børnehaver med børnehaver og så videre. Sammenligningerne af driftsforbruget på de forskellige bygninger baseres på data fra KeepFocus og bruges til at finde de steder, hvor der er størst sandsynlighed for at finde de største energiøkonomiske besparelser – med skyldig hensyntagen til aldersforskellen på bygningerne.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.