Klima og ressourcer SKRIV UD

Amager Ressourcecenter - en negativ udleder af CO2?

af: Soffi Hildebrand, 21-01-2019
Foto: ARC - Amager Bakke

Amager Ressourcecenter (ARC) overvejer at indfange CO2 fra røgen på anlægget Amager Bakke. Hvis dette realiseres, kan ARC blive en negativ udleder af CO2, hvilket vil bidrage positivt til målsætningerne i Parisaftalen.

ARC undersøger mulighederne for at indfange CO2'en på deres anlæg Amager Bakke, som skal lagres og muligvis genanvendes til andre brugbare formål.

Det kan blive nødvendigt at indfange og lagre CO2, hvis 1,5 graders målsætningen fra Parisaftalen skal realiseres.

ARC som en potentiel negativ udleder af CO2

ARC har erkendt, at selvom forbrugerne affaldssorterer, vil der uundgåeligt komme plastik med i forbrændingen. Plastik fremstilles på basis af olie, og når denne brændes, vil der blive udledt CO2.

Af den årsag undersøger ARC mulighederne ved at lagre og muligvis genanvende CO2, hvilket ARC’s direktør Jacob H. Simonsen forklarer i Politikken her: 

- Vi arbejder på at få plasten ud, før den havner i ovnen, men vi har ikke forventninger om, at det vil lykkes at få det hele med. Derfor ser vi også på, hvad vi kan gøre ved CO2’en i røgen.

På nuværende tidspunkt er det nemmere at lagre CO2’en, da der eksisterer en række kendte og afprøvede teknologier. Det er dog svære at genanvende CO2’en til andre formål.

- Så det kan være, at vi i givet fald skal gå efter at lagre CO2 i første omgang, indtil vi mere tydeligt kan se nogle fornuftige anvendelsesmuligheder, forklarer Jacob H. Simonsen.

En igangværende proces

ARC befinder sig stadig i den indledende undersøgelsesfase, men ender de med at investere i CO2-indfangning, hvor de vil lagre og muligvis genanvende CO2, vil det indbefatte al CO2 fra affaldsforbrændingen – altså også de 320.000 tons, der ikke kommer fra fossilt brændsel i form af plast.   

I dette tilfælde vil ARC blive betegnet som en negativ udleder af CO2, hvor de anvender negativ emissionsteknik til "at begrave kulstoffet", som bliver beskrevet i Altinget her.

Det lyder dog ikke som drømmescenariet at begrave kulstof, men det blive nødvendigt at gøre, hvis den globale temperaturstigning skal holdes på under 1,5 grader.

Kilde: Politikken, Altinget

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.