Klima og ressourcer SKRIV UD

Bygherrerne er centrale i det cirkulære byggeri

af: Rebecca Holck Rosenberg, 15-01-2019
Kilde: Colourbox

Bygherrerne står centralt, når det kommer til cirkulært byggeri. Det peger en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut på.

Ifølge rapporten er bygherrerne godt placeret for at udbrede cirkulær økonomi i byggeriet, fordi det er deres krav og forventninger, der har betydning for, hvilke byggematerialer der efterspørges og anvendes, og hvordan bygningen opføres.

– De store bygherrer er byggeriets største kunder, og deres krav og forventninger er en afgørende drivkraft for den cirkulære økonomi i byggeriet, siger centerchef i Teknologisk Institut Kathrine Birkemark i en pressemeddelelse.

Det cirkulære byggeri er på vej frem, men er stadigt et relativt nyt koncept, som bygherrerne kan have svært ved at forholde sig til.

For dyrt, for nyt og for besværligt

Rapporten viser, at ca. en femtedel af bygherrerne stiller i høj eller i nogenlunde grad krav til genbrugte eller genanvendte materialer i nybyggeriet. 43 pct. af bygherrerne i undersøgelsen stiller ikke krav til genbrugte eller genanvendte materialer, når der opføres nye bygninger.

Undersøgelsen fra Teknologisk Institut er baseret på interviews med 62 bygherrevirksomheder mellem februar og marts sidste år.

Bygherrerne forklarer selv, at en dårlig materialekvalitet i genbrugte eller genanvendte byggematerialer holder dem fra at benytte sig af det cirkulære princip.

Andre peger også på, at det er besværligt at finde ud af, om byggematerialerne lever op til byggereglementets krav, eller at det simpelthen bare bedre kan svare sig rent økonomisk at købe nye materialer.

Økonomisk hæmsko eller fordel?

Rapporten viser, at det for 31 pct. af bygherrerne er en økonomisk omkostning at bruge genanvendelse i nybyggeriet. For 28 pct. af bygherrerne går det derimod lige op og for 2 pct. af bygherrerne ses en økonomisk gevinst ved at bruge genanvendte materialer.

Hele 40 pct. af de adspurgte har svaret, at de ikke ved, om det er en økonomisk fordel eller ulempe for dem at følge de cirkulære principper i nybyggeriet.

Det er især den økonomiske udfordring, der bremser den cirkulære økonomi i byggeriet. 16 pct. af de adspurgte bygherrevirksomheder mener, at økonomien holder dem fra at bruge genanvendte materialer. 11 pct. mener, at der mangler viden.

Teknologisk Institut peger derfor på, at der er behov for erfaringer med projekter, der er lykkedes, og hvor man har stillet krav.

Kilde: Teknologisk Institut

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.