Klima og ressourcer SKRIV UD

C40-klimamøde i København: Når landene tøver med at redde klimaet, må byerne træde til

af: Cecilie Holm Arentoft, 08-10-2019
Folkets Klimamarch tidligere i år. Fotokredit: Colourbox

94 af verdens største byer mødes i morgen i København for at lave klimaaftaler uden om deres egne regeringer. Byerne har gjort, hvad verdens lande ikke har formået: De har samlet sig i et netværk, der har konkrete mål og strategier for, hvordan klimaet skal reddes.

Byerne har forpligtet sig til C40’s ’Deadline 2020’, hvor de så hurtigt som muligt skal lave aktionsplaner for klimaet, der sænker disse byers udslip tilstrækkeligt nok til at opfylde FN’s Paris-aftales målsætning om at begrænse den globale opvarmning til mindre end 1,5 grad sammenlignet med perioden før industrialiseringen.

Læs også: Verdens storbyer mødes i København for at tage afgørende skridt mod Parisaftalen

Byerne handler, landene snakker

Normalt bliver klimaforandringerne og handlingsplaner diskuteret til internationale topmøder af verdens statsledere, men det er ikke op til stater og regeringer at løse disse problemer alene – byerne må også med.

For hvis klimaforandringerne på nogen måde skal tøjles, så kræver det en lang række helt praktiske løsninger på en række helt praktiske problemstillinger. For klimaet kræver handling, ikke ord.

Klimamødet i København skal bruges til at lave en række nye aftaler, hvor storbyerne lover hinanden at blive bedre til at håndtere emner som energi, transport og madspild.

Og her er det, verdens borgmestre kan vise, hvad de duer til. For mens mange lande stadig tøver med at handle, så er der blandt verdens store byer en voksende erkendelse, at der skal handles i dag frem for i morgen, hvis klimaforandringerne skal stoppes. Byerne og deres borgere verden over mærker allerede nu klimaforandringerne i form af hyppigere og kraftigere storme, oversvømmelser og tørker.

Du kan også være med

Byerne enige om, at forandringerne mod et klima, der ikke løber løbsk, skal ske på flere niveauer: Et overordnet, politisk niveau. Et praktisk, kommunalt niveau. Og hos byboeren selv.

Fordi der fra byernes side er et klart fokus på at inddrage borgerne, er der til C40-klimamødet også lagt op til, at byens folk kan deltage i arrangementerne. Det største arrangement finder sted når tusindvis af borgere går sammen til Folkets Klimamarch fredag eftermiddag.

Se her en oversigt over arrangementerne i København i forbindelse med C40-klimamødet 

København som værtsby

Vi kan være stolte af, at København får æren af at være værtsby til klimamødet. Det kan vi fordi, det viser, at vi er anerkendt for at sætte barren højt, når det kommer til den grønne dagsorden. Dette fortæller overborgmester Frank Jensen i et interview vi lavede med ham i forbindelse med C40-mødet til vores magasin.

Læs det fulde interview om C40 med Overborgmester Frank Jensen her 

 

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.